ikona facebook ikona instagram ikona youtube

Lyon - kulinarny city break

Lyon - miasto idealne na city break, piękne położenie i kulinarna stolica Francji...

TRWAJĄ ZAPISY

Ile to kosztuje:
3 950,00 zł
1 090,00 EUR
Jak długo:
4 dni
Kiedy:
28-04 - 01-05-2026
Grupa:
min. 12 os.
Chcę dołączyć

Szukasz inspiracji na ciekawy city break. Wybierz się z rodziną lub przyjaciółmi do Lyonu. Czeka na Ciebie sporo atrakcji, architektura, punkty widokowe, aż dwie rzeki płynące przez centrum – Rodan i Saona, muzeum sztuki i kinematografii oraz wyśmienita kuchnia

CO NA CIEBIE CZEKA?

  • Kulinarny spacer po mieście
  • Dla chętnych wycieczka rowerowa
  • Spróbujesz Beaujolais w Beaujolais
  • Możesz wybrać się na kolację do restauracji Paul'a Bocuse 
  • Muzeum Kinematografii
  • Dzielnica Producentów Jedwabiu i zabytki rzymskie 
  • Wyśmienita kuchnia z kulinarnej stolicy Francji 
  • Sery, trufle, foie gras i wina
1 dzień
Spotykamy się na lotnisku z pilotem, który przekaże dokumenty podróży. Rozpoczynamy naszą podóż do Lyonu. Przejazd do hotelu w centrum Lyonu, by zostawić bagaże, a nastepnie udajemy się na obiad do typowego bouchon liońskiego, czyli małego, baru restauracji serwującego wyborną regionalną kuchnię. Sprobujemy ślimaków, wybornej zupy cebulowe czy lokalnych quenelles - klopsików rybnych nadziewanych sandaczem lub szczupakiem. Po obiedzie czas na pierwszy  spacer po Lyonie. Zobaczymy katedrę oraz wybierzemy się na spacer po urokliwych uliczkach.  Dzielnica słynie ona z tzw. traboules –  labiryntu sekretnych przejść, korytarzy i schodków ukrytych między kamienicami i łączącymi je wąskimi uliczkami. Wiele traboules pochodzi z XV wieku i jest ściśle związanych z historią i rozwojem miasta. Charakterystyczna zabudowa miasta powstała z myślą o tkaczach jedwabiu, którym przejścia i korytarze skutecznie skracały drogę podczas przenoszenia ciężkich bel z tkaninami. Chroniły również cenny jedwab przed deszczem i słońcem. Na koniec wjazd kolejką na wzgórze, gdzie wznosi się imponująca neobizantyńska bazylika, jeden z symboli miasta. Stąd podziwiać będziemy widok na miasto położone pomiędzy Rodanem i Saoną. Lyon to absolutna stolica kulinarna Francji. Ulica Merciere to jeden z ważniejszych punktów gastronomicznej mapy Francji. Kolacja w jednej z lokalnych restauracji, okazja do spróbowania lokalnych smaków. Nocleg w Lyonie.
2 dzień

Po śniadaniu czeka nas dalsza eksploracja Lyonu. Czas na wycieczkę szlakiem kulinarnym. Razem z przewodnikiem lokalnym odkrywać będziemy kolejne dzielnice tego niezwykle ciekawego miasta. Podczas spaceru nie tylko poznamy historię miasta, ale również jego smaki oraz dowiemy się dlaczego Lyon zasłużył sobie na tytuł gastronomicznej stolicy Francji. Spróbujemy typowych wędlin oraz słynnych pulpecików quenelles. Będzie również czas na kieliszek wina oraz lokalne słodkości. Czas wolny na obiad, by we własnym zakresie znaleźć swój ulubiony bouchon. 
Po południu odwiedzimy Muzeum Kina i Miniatur. To w Lyonie bracia Lumiére skonstruowali pierwszy kinematograf pod koniec XIX w. Wizyta zachwyci wszystkich fanów kinematografii i magii kina, a także dzieci. Zobaczymy oryginalne eksponaty z takich filmów jak Pachnidło, Maska, James Bond, Gremliny, Park Jurajski, Spiderman i wielu wielu innych.  Zajrzymy również do dzielnicy Croix-Rousse, to tutaj znajdowały się warsztaty tkackie, w których powstawały wyjątkowe jedwabne materiały. O ile Lyon z jedwabiem związał się już w XVI w., to dopiero w wieku XIX rozwinęła się robotnicza dzielnica Croix-Rousse.

Kolację zjemy w jednej z restauracji szlaku Michelin (wyróżniona 1*).   

3 dzień

Po śniadaniu przejazd do regionu wina Beaujolais. Początki tego regionu sięgają XIV wieku, jednak południowa Burgundia i Masyw Centralny nie miały takiego powodzenia, jak regiony położone bardziej na północ, stąd winiarze uciekli się do sprytnej promocji wina młodego. Niewątpliwie powodzenie młodego beaujolais to była najbardziej udana winiarska kampania marketingowa XX stulecia, która w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat w zasadniczy sposób zmieniła życie mieszkańców jednego z uboższych niegdyś regionów Francji. Nie wiadomo dokładnie, kto pierwszy wpadł na pomysł, aby próbowanie młodego wina jak najszybciej po zbiorach stało się świętem, manifestacją radości i wspólnej zabawy. Przejedziemy wzdłuż najsłynniejszych stoków: Côte de Brouilly, Régnié, Morgon, Chiroubles, Fleurie, Moulin-à-Vent, Chénas, Juliénas i Saint-Amour. Region ma idealne warunki uprawy: duże nasłonecznienie i gleby na bazie granitu, które nadają winom doskonałą strukturę. Dominuje szczep Gamay – jest używany do produkcji wszystkich win z Beaujolais, z wyjątkiem białego Beaujolais, który jest produkowany z winogron Chardonnay. Większość zbiorów odbywa się ręcznie.  Region ponadto słynie z pięknych, średniowiecznych wiosek o złotej, piaskowej zabudowie. Obiad w regionie winnym w lokalnej oberży. Po południu powrót do Lyonu i czas wolny na eksplorację miasta we własnym zakresie. Polecamy wizytę w Muzeum Sztuk Pięknych w dawnym Klasztorze Benedyktynów. Muzeum szczyci się jedną z lepszych kolekcji sztuki w mieście. 

Opcjonalnie za dodatkową opłatą: 

Wieczorem dla chętnych niezwykłe doświadczenie kulinarne kolacja w jednej z najlepszych restauracji Francji. Paul Bocuse zaliczany jest do najbardziej znanych i najbardziej uznanych szefów kuchni. Twórca nouvelle cuisine, sieci wybitnych restauracji, trendów w gastronomii i jednego z najsłynniejszych konkursów gastronomicznych na Świecie. jego restauracja w okolicach Lyonu przez ponad 50 lat utrzymywała poziom 3*** Michelin, jako jedna z 2 na Świecie, po śmierci mistrza, straciła jedną gwiazdkę, ale nadal należy do top kulinarnych miejsc świata.   

 

4 dzień
Po śniadaniu opcjonalnie wycieczka rowerowa po Lyonie. Udamy się do Conlfuence - modnej i nowoczesnej dzielnicy Lyonu. Zajmuje ona koniec półwyspu aż do miejsca, gdzie rzeka Saona wpływa do Rodanu. Odwiedzimy również Les Halles de Lyon Paul Bocuse  gdzie znajduje się mnóstwo stoisk spożywczych, można zrobić zakupy, zjeść na miejscu lub tylko podziwiać. Miejsce to nieprzypadkowo nosi nazwisko jednego z najsłynniejszych francuskich szefów kuchni. Czas na pożegnalny posiłek w gastronomicznej stolicy Francji. 
Transfer na lotnisko i powrót do kraju. 

Lyon - kulinarny city break

TRWAJĄ ZAPISY

Ile to kosztuje:
3 950,00 zł
1 090,00 EUR
Jak długo:
4 dni
Kiedy:
28-04 - 01-05-2026
Grupa:
min. 12 os.
Chcę dołączyć

CO W CENIE, A CO NIE?

To masz w cenie

  • bilet lotniczy na trasie Polska  – Lyon - Polska wraz z opłatami lotniskowymi, bezpośrednio z Warszawy
  • transport autobusem lub minibusem zgodnie z programem
  • zakwaterowanie w hotelu  4* położonym w centrum miasta w pokojach 2-os; dopłata do pokoju 1-os 
  • pyszne i zdrowe śniadania (Ś)
  • obiady (O) lub kolacje (K) w lokalnych restauracjach, kuchnia lokalna, zgodnie z programem 
  • 1 kolcja w restauracji z 1* Michelin - menu degustacyjne + wino, woda, kawa 
  • woda do posiłków 
  • degustacje lokalnych produktów
  • bogaty program zwiedzania i wszystkie opisane atrakcje i wycieczki
  • bilety wstępu do zwiedzanych obiektów 
  • degustację wina  w Beaujolais
  • wycieczkę kulinarną z przewodnikiem 
  • opiekę licencjonowanego, polskojęzycznego pilota, który zadba o atmosferę, każdy szczegół realizacji podróży
  • zestawy słuchawkowe podczas zwiedzania 
  • opiekę lokalnych przewodników, którzy z pasją przedstawią odwiedzany region
  • ubezpieczenie Kl, NNW i bagażu (obejmuje choroby przewlekłe)
  • aplikację Polka Travel z informacjami organizacyjnymi, programem i ciekawostkami o Lyonie
  • obowiązkowe opłaty TFG i TFP

Tego nie masz w cenie

  • kolacji w restuaracji 3*** Michelin – menu degustacyjne z odpowiednio dobranym winem ok. 350 euro + wina 
  • opcjonalnej wycieczki rowerowej
  • innych opłat niż wymienione powyżej
  • posiłków, które nie są ujęte w opisie
  • napiwków
  • napoi do posiłków oraz wydatków natury osobistej

To możesz dokupić

  • dopłatę do pokoju jednoosobowego
  • kolację w restauracji 3*** Michelin - menu degustacyjne z odpowiednio dobranym winem 350 euro + wina  
  • opcjonalną wycieczkę rowerową 
  • ubezpieczenie kosztów rezygnacji

PAKIET ZAWIERA

Przelot
PRZELOT
Transport
TRANSPORT
Posiłki
POSIŁKI
Zakwaterowanie
ZAKWATEROWANIE
Ubezpieczenia
UBEZPIECZENIA
Opieka Pilota
OPIEKA PILOTA
Rowery
ROWERY

WARTO PRZECZYTAĆ

  • Program może być inspiracją dla rodziny, przyjaciół, grupy. Jesteś zainteresowany napisz do nas i znajdziemy dogodny termin oraz dobierzemy atrakcje z pproponowanych
  • Program jest oparty na dobranych przez nas świadczeniach, restauracjach oraz atrakcjach. Przywiązujemy ogromną uwagę do Twojego komfortu i atmosfery podróżowania.
  • Ś - śniadania, O - obiady, K - kolacje
  • Hotel położony są w centrum miasta, w pobliżu najwazniejszych atrakcji.  
  • Stawiamy na lokalną kuchnię, na obiady i kolacje wybieramy się do lokalnych, sprawdzonych przez nas restauracji 
  • Stawiamy na małe, kameralne grupy, przewidujemy, że wyprawa do Lyonu odbędzie w gronie nie większym niż 16 osób
  • Preferujemy kameralną atmosferę, unikamy tłumów, stosujemy się do zasad bezpieczeństwa.
  • Istnieje możliwość organizacji powyższego programu lub podobnego, dopasowanego do Twoich potrzeb, dla Twojej rodziny, grupy znajomych; własnym lub zorganizowanym transportem, w dobranym do potrzeb terminie. Skontaktuj się z nami.
  • Może się zdarzyć, że zmienimy kolejność programu jeśli nie pozwolą na realizację warunki atmosferyczne lub będą miały miejsce zdarzenia, na które nie mamy wpływu.

FRANCJA PRZED WYJAZDEM

PODSTAWOWE INFORMACJE

Oficjalna nazwa - Republika Francuska
Stolica - Paryż 

Język urzędowy  - Językiem urzędowym jest francuski. W Bretanii wielu mieszkańców posługuje się językiem bretońskim, występują też podwójne nazwy

Ludność - ponad 67 mln 
Obszar - 643 801 km²
Waluta - Oficjalną walutą jest Euro.  Aktualne kursy znajdą Państwo pod poniższym linkiem:
http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/kursy/kursyc.html  Bez problemu można używać kart kredytowych.

SZCZĘŚLIWI CZASU NIE LICZĄ

Obowiązuje identyczny czas jak w większości krajów Unii Europejskiej w tym i w Polsce (GMT + 1). Zatem po przylocie nie trzeba przestawiać zegarków.

DOKUMENTY

We Francji obowiązują przepisy strefy Schengen. Musimy zatem posiadać ze sobą jedynie dowód osobisty. Paszport oczywiście również jest dozwolony - przy wyborze tych dokumentów tożsamości, należy pamiętać o jego ważności.
Zalecamy również wykonanie ksero, bądź zdjęcia smartfonem dowodu/paszportu.

ELEKTRYCZNOŚĆ

Napięcie sieciowe jest standardowe i wynosi 220V. Gniazdka posiadają 2 okrągłe otwory - analogicznie jak w Polsce. Polecamy zabrać urządzenia z wtyczkami z cienkimi bolcami, ewentualnie suszarki czy żelazka, jak do ładowarek i bez uziemienia.

wtyczka - c
POGODA

Normandia i Bretania - Na zwiedzanie Normandii najlepsze miesiące to od czerwca do września. W tym okresie czeka nas przyjemna temperatura. W regionie Bretanii panuje klimat oceaniczny. Występują dość częste opady deszczu przez cały rok.

SMAKI FRANCJI

Dla Francuzów spożywanie posiłków, kupowanie i przygotowywanie odpowiednich produktów jest częścią art de vivre, czyli sztuki życia. Kuchnia francuska jest znana na całym świecie dzięki swojej jakości oraz różnorodności posiłków i wina. Każdemu obszarowi, który posiada odrębne warunki klimatyczne, ziemię, różnorodność roślinną i zwierzęcą oraz recepty postępowania, odpowiadają produkty unikatowe.

Według Maurice’a E.S. Curonosky’ego (1872-1956), słynnego francuskiego gastronoma i autora „La France gastronomique” (Francja gastronomiczna), wyróżnia się cztery typy francuskiej kuchni:

  • La Haute Cuisine (Kuchnia Wykwintna),
  • La Cuisine Bourgeoise (Kuchnia Burżuazji),
  • La Cuisine Régionale (Kuchnia Regionalna),
  • La Cuisine Improvisée (Kuchnia Improwizowana).

Dziś, po ponad 50 latach te 4 kategorie wciąż są aktualne.
La Haute Cuisine (Kuchnia Wykwintna) jest domeną najwybitniejszych profesjonalistów. Obecnie, określenie to odnosi się do pracy kucharzy wielogwiazdkowych restauracji (według klasyfikacji Michelin). Jest to kuchnia oparta na klasycznych, tradycyjnych daniach francuskich z dużą ilością sosów, warzyw gotowanych tradycyjnie, smażonego mięsa oraz produktów mącznych.
La Nouvelle Cuisine (Kuchnia Nowoczesna) była współczesną interpretacją tego typu kuchni w latach 80. XX w., kiedy to wybitni kucharze przystosowali klasyczne francuskie potrawy do gustów współczesnych, a więc mniejsza ilość masła, śmietany i ciężkich sosów. Dania sporządzone zgodnie z la Nouvelle Cuisine miały za zadanie zaspokoić 5 zmysłów, a przede wszystkim zmysł wzroku.
La Cuisine Improvisée (Kuchnia Improwizowana) to kuchnia wywodząca się z chłopskich tradycji. Podstawowymi składnikami są: szynka, kiełbasa, gulasz i omlet. Według zaleceń tej kuchni przygotowywanie posiłków jest proste i nieskomplikowane, często posiłek składa się z jednego dania.
La Cuisine Bourgeoise (Kuchnia Burżuazji) to prosta kuchnia klasy średniej. Dania przygotowywane według jej zaleceń składają się z produktów danego regionu, a jednocześnie sposób ich podania jest bardzo elegancki. Dużą wagę przykłada się do wyglądu posiłku oraz sposobu przyprawiania potrawy.
Na La Cuisine Régionale (Kuchnia Regionalna) składają się liczne regionalne specjalności, m.in. takie klasyczne dania, jak bouillabaisse (zupa rybna) z Prowansji, coq au vin (kogut w winie) z Burgundii i cassoulet (potrawka z gęsi) z Tuluzy (Południowe Pireneje).

Większość Francuzów zaczyna dzień od dużego kubka kawy z mlekiem i tartine (kromka chleba z masłem i dżemem). Następnym posiłkiem jest obiad, zaczynający się najczęściej zupą i prawie zawsze obejmujący danie mięsne. Dzień kończy obfita kolacja, którą rozpoczyna aperitif: napój alkoholowy, do którego podaje się drobne przekąski, oliwki, paluszki lub słone ciasteczka. Następnym etapem jest zupa oraz ciepła przystawka (np. danie rybne, ślimaki, żabie udka, sosy). Danie główne składa się z mięsa lub dziczyzny z dodatkiem warzyw, następnie podawana jest zielona sałata z sosem vinaigrette, a później półmisek serów. Na deser podawane jest ciasto, owoce, lody lub czekolada, a na zakończenie kawa i nalewki lub likiery ziołowe ułatwiające trawienie.

Spożywanie posiłków w restauracjach to jeden z narodowych sposobów spędzania wolnego czasu. Restauracje bardzo różnią się między sobą. Najprostsze restauracje to niewielkie, rodzinne przedsiębiorstwa, które oferują domowe posiłki i lokalne sery oraz wina podawane w karafkach. Często nazywane są one bistro. Brasseries (piwiarnie) to ruchliwe restauracje oferujące te same posiłki o każdej porze, często do późnej nocy. Nadal pija się tam piwo, ale w niektórych z nich menu jest bardzo bogate. Typowymi daniami są stek pommes frites (stek z frytkami), blanquette de veau (wołowina) oraz mięsa na zimno i sery. Kawiarnie (café) i bary skupiają się głównie wokół skrzyżowań i placów. W tych obiektach do napojów podaje się lekkie posiłki albo tylko sandwicze. Poza miastem można spotkać: auberge (oberża – gdzie serwowane są niedrogie posiłki i napoje), relais de campagne (gospoda, gdzie można zjeść skromny posiłek), relais routier oraz restauroute (restauracje dla kierowców).

Regionalne różnice są bardzo wyraźnie, pielęgnowane i dumnie podkreślane. Na chłodnej północy, gdzie podstawową rolę odgrywa nabiał, to masło, śmietana i sery tworzą podstawę bogatej kuchni. W kierunku południa, orzechy, kasztany i trufle stają się dominującymi składnikami dań, opartych na kaczym i gęsim tłuszczu. Śródziemnomorska natura dostarcza oliwę, czosnek, pomidory i paprykę, a w tamtejszej kuchni widać silne wpływy Hiszpanii i Włoch.

Francja posiada największą w Europie liczbę zarejestrowanych serów (około 400). Sery to jeden z głównych atutów kraju. Wytwarza się je w przeróżnych rozmiarach i kształtach: kwadratowe, walcowate, stożkowate, a nawet w formie serca. Niektóre układa się w wiklinowych koszach (paillons), inne zawija w liście orzecha włoskiego lub kasztana jadalnego. Klasyczne gatunki sera są oznakowane etykietami appellation d’origine contrôlées (kontrolowana nazwa pochodzenia), świadczącymi o wysokiej jakości (podobnie jak wina).

Winnice ciągną się nie tylko wzdłuż dróg w Burgundii i Bordeaux, ale także wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego i Loary. Można je znaleźć w pobliżu niemieckiej granicy, a nawet w samym Paryżu (wzgórze Montmartre). Z każdego punktu Francji odległość do najbliższego miejsca produkującego wino wynosi nie więcej niż 160 km. Wrażenie robi nie tylko ogrom obszarów przeznaczonych pod uprawę winogron, lecz także jakość i różnorodność produkowanych trunków. We Francji można wyróżnić 11 głównych miejsc produkujących wino: okolice miasta Bordeaux (Bordelais), region Szampania (Champagne), region Burgundia (Bourgogne), region Beaujolais, region Alzacja (Alsace), dolina Rodanu (Vallée du Rhône), dolina Loary (Vallée de la Loire), Prowansja (Provence), Langwedocja-Roussillon (Languedoc), Południowy-Zachód (Sud-Ouest) i region Franche-Comté. Na ogół północne winnice specjalizują się w znakomitych winach białych, a na południu powstają wspaniałe wina czerwone. Nazwa wina pochodzi od gatunku winogron, na przykład Chardonnay lub Merlot, ale we Francji dominuje inna tradycja: nazwa wina wiąże się z miejscem jego powstania.
Chociaż szlachetne odmiany winogron bardzo dobrze rosną w całym kraju (wystarczy wymienić trzy najpopularniejsze: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir i Chardonnay), nie wszędzie jest sens je uprawiać. Kwestie związane z lepszymi gatunkami podlegają bardzo surowym przepisom, w myśl których nie wolno wykorzystywać tych winogron w niektórych winach o statusie appellation d’origine contrôlée (kontrolowana nazwa pochodzenia) w regionach, gdzie tradycyjnie uprawia się inne odmiany.
Nie wszyscy Francuzi piją wino do posiłku. W Normandii i Bretanii rolnicy produkują cydr (jabłecznik, czyli napój otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej soku jabłkowego), a na północy, zwłaszcza w pobliżu granicy z Belgią, popularne jest piwo.

Kuchnia Prowansji - Jedzenie w Prowansji ma naturalny, aczkolwiek bogaty smak. Kosztując dań w tym regionie Francji, można od razu zauważyć, że mają one więcej wspólnego z kuchnią włoską i hiszpańską niż francuską. Do wykonania potraw wykorzystuje się duże ilości oliwy z oliwek oraz warzywa i zioła, które porastają wzgórza Prowansji, dzięki czemu dania są lekkostrawne, a zarazem apetyczne. Do najpopularniejszych używanych ziół należą: rozmaryn, bazylia, tymianek, cząber oraz oregano. Ze względu na swoje położenie nad Morzem Śródziemnym, Prowansja od zawsze miała dostęp do świeżych owoców morza, od ostryg i kalmarów po pyszne ryby, homary i małże. Region produkuje także jedne z najlepszych wędlin we Francji, a także kiełbasy i wieprzowinę. Prowansja jest domem dla jednych z najbardziej znanych francuskich potraw, takich jak ratatouille i bouillabaisse.

ZDROWIE

We Francji nie występują zagrożenia sanitarno-epidemiologiczne. Nie są wymagane specjalne szczepienia.

Podstawowy skład apteczki w podróży:

  • Leki stosowane na stałe przez podróżnego (z zapasem na wypadek opóźnienia powrotu z wycieczki);

  • Leki przeciwbiegunkowe i doustne preparaty nawadniające;

  • Leki przeciwbólowe, przeciwgorączkowe oraz łagodzące objawy przeziębienia i zapalenia gardła;

  • Środek do dezynfekcji ran i skaleczeń;

  • Środki pierwszej pomocy i materiały opatrunkowe (plastry, gaziki, bandaże itp.)

  • Inne, w zależności od potrzeb

TERMINY

  • 28-04 - 01-05-2026
Oferta: 2 200,00 zł
1 090,00 EUR
bilet lotniczy: 1 750,00 zł

PODOBNE OFERTY

Podróżuj Bezpiecznie