Po śniadaniu zwiedzimy Muzeum Guggenheima, absolutną wizytówkę regionu. Przejazd do dawnej dzielnicy portowej. W tej części miasta najciekawszym obiektem jest most pontonowy, wybudowany pod koniec XIX wieku, uważany za jedną z najciekawszych konstrukcji mostowych w Europie. Wjazd windą na taras widokowy, spacer po górnej kondygnacji mostu, a następnie przeprawa pontonowa.
Obiad zjemy w restauracji ze szlaku Michelin. Położona na obrzeżach Bilbao, w otoczeniu baskijskiej przyrody serwuje tradycyjną kuchnię regionu.. Czeka nas prawdziwa uczta - menu degustacyjne z odpowiednio dobranymi winami. To nie koniec, czeka nas jeszcze wizyta w jednej z lokalnych, rodzinnych bodeg produkujących młode białe wino „Txakoli Berroja”, będące jedną ze specjalności regionu. Degustacja wina o lekko słonoawym posmaku, jedynego jakie produkuje się w regionie. Powrót do Bilbao na nocleg.
Po śniadaniu wyruszamy na enologiczną przygodę. Tutejsze bodegi to prawdziwe świątynie wina i architektury. W nowoczesnych wnętrzach leżakują doskonałe trunki tego regionu. Wizyta w najciekawszej architektonicznie bodedze Marques de Riscal. Należy ona nie tylko do najsłynniejszych, ale i najlepszych wytwórni wina w regionie. Obiad zjemy w lokalnej restauracji w centrum średniowiecznego miasteczka. Po obiedzie spacer po miasteczku. W drodze do hotelu zatrzymamy się w Muzeum Kultury Wina Vivanco, jednym z najciekawszych, poświęconych tematyce winnej, prezentującym 8 tys. lat historii winiarstwa. Zajmuje ono powierzchnię 4 tys. m2, znajduje się tam pięć stałych ekspozycji, wystawa czasowa i Ogród Bachusa, w którym znajduje się zbiór 220 odmian winorośli z całego świata. Zakwaterowanie w stylowym hotelu, zaskakującym swoją architekturą i nowoczesnym designem. Hotel usytuowany w miejscowości pośród winnic. Wieczorem kolacja w restauracji hotelowej, która słynie z doskonałej kuchni.
Oferta: | 2 850,00 zł 1 950,00 EUR |
Przelot: | 1 990,00 zł |