ikona facebook ikona instagram ikona youtube

Francja - Bretania i Normandia

Tam gdzie Europa spotyka Atlantyk, na francuskim szlaku przyjemności życia
Grupa:
min. 16 os.

Skaliste wybrzeże, urokliwe zatoki, średniowieczne wioski, wyśmienita kuchnia, tajemnicze menhiry, latarnie morskie i celtyckie legendy. Bretania uwodzi urokiem prowincji, tajemnicą i surowością północy. Normandia zachwyca naturalnością i spokojem, od zawsze była inspiracją dla pisarzy i artystów.

CO NA CIEBIE CZEKA?

  • Odwiedzisz słynne opactwo Mont Saint Michel
  • Pospacerujesz po ogrodach Giverny stworzonych przez Claude Moneta 
  • Zobaczysz słynne bretońskie latarnie morskie
  • Spróbujesz ostryg na słynnym targu w Cancale
  • Zobaczysz menhiry w Carnac
  • Będziesz na szlaku calvadosu, cydru i sera camembert 
  • Poznasz najpiękniejsze zakatki wybrzeża północnej Francji
1 dzień
Spotkanie na lotnisku z pilotem Polka Travel. Odprawa biletowo-bagażowa i przelot do Paryża. Transfer na stację i następnie pociągiem TGV do Rennes. Obiad w lokalnej restauracji Kolejnym naszym celem będzie Josselin, miasteczko z piękną starówką z domkami szachulcowymi. Ponadto miasteczko słynie ze wspaniałego zamku książąt Rohan znajdującego się tuż nad rzeką Oust. Zbudowany w stylu gotyku płomienistego w XV wieku z trzema wieżami i okazałym pasem murów obronnych wzbudza zachwyt – zwłaszcza, gdy podziwia się go z przeciwległego brzegu wspomnianej rzeki. Następnie ruszamy do Vannes. Spacer po urokliwym miasteczku pełnym szachulcowej zabudowy. Z murów obronnych otaczających miasto rozciąga się spektakularny widok na starą pralnię, zamek Hermine z ogrodami i zabytkowe centrum. Zakwaterowanie w hotelu. Nocleg.
2 dzień

Śniadanie. Ruszamy w stronę pięknego wybrzeża Bretanii. To kraina pełna mitów i legend. Tutaj baśń przeplata się z rzeczywistością. Tego dnia czeka nas rejs statkiem po zatoce Morbihan usianej licznymi wysepkami. To jedno z najbardziej niesamowitych miejsc wybrzeża Bretanii. Obiad w restauracji w Vannes. Następnie przejazd do jednego z najbardziej mitycznych miejsc Bretanii – Carnac, gdzie znajduje się jedno z najważniejszych stanowisk prehistorycznych, które obejmuje około 3 tys. menhirów. Objazd stanowisk archeologicznych. Przejazd do Concorneau. Zakwaterowanie i spacer po miasteczku. Nocleg.

 

3 dzień

Po śniadaniu udamy się do Pont Aven.  Spacer po jednej z najbardziej malowniczych miejscowości regionu, rozsławionej przez artystów, malarzy, zwłaszcza przez Paula Gauguina. Pont Aven, to miejsce, gdzie spotykali się artyści, by szukać inspiracji do swoich obrazów.  Degustacja słonych herbatników, tak charakterystycznych dla Bretanii. Następnie udamy się na południowy zachód Bretanii – do Quimper i okolic, gdzie kultywowane są tradycje regionu w postaci strojów, których ozdobą są niezwykłe koronkowe czepce. Podczas obiadu raczyć się będziemy lokalnymi przysmakami. Odwiedzimy miejscowe sklepiki, gdzie można zaopatrzyć się w regionalne produkty. Zatrzymamy się w niemal baśniowym Locronan, dawnym średniowiecznym ośrodku produkcji żagli. Miasteczko stało się ulubionym miejscem dla ekip filmowych, sceny do filmów kręcił tutaj między innymi Roman Polański. Na koniec udamy się do Pointe du Raz, niezwykle malowniczego skalistego przylądka w zachodniej Francji. Położony jest na terenie Bretanii nad brzegiem Oceanu Atlantyckiego. Jest to jeden z najbardziej na zachód wysuniętych punktów stałego lądu Francji. Przejazd na nocleg.

 

4 dzień
Po śniadaniu przejazd do niewielkich bretońskich wiosek, takich jak Saint-Thégonnec, gdzie można podziwiać jedno z najlepiej zachowanych typowych bretońskich założeń kościelno-cmentarnych. Następnie wyruszymy wzdłuż niezwykle malowniczego wybrzeża, które z powodu czerwonaworóżowej barwy urwisk znane jest pod nazwą Wybrzeża Różowych Granitów. Zatrzymywać się będziemy na licznych punktach widokowych. Trekking wzdłuż granitowych skał, do słynnej latarni morskiej. Obiad w jednej z lokalnych restauracji serwującej prawdziwe bretońskie naleśniki. Wybór nadzienia należy do Was.  Zakwaterowanie w hotelu położonym niedaleko Perros Guirec. Kolacja w lokalnej restauracji.
5 dzień
Śniadanie. Przejazd w stronę Szmaragdowego Wybrzeża do Cancale, portu słynącego z ostryg, gdzie zapoznamy się z ich hodowlą. Obiad złożony z wielu morskich specjałów, z których słynie wybrzeże. Tutejsze owoce morza, a zwłaszcza ostrygi, są wyjątkowe, gdyż hodowle codziennie oblewane są wodami przypływów. Spróbujemy ostryg, zjemy obiad w miasteczku. Następnie udamy się do pobliskiego Saint Malo, ufortyfikowanego miasta, dawnego portu. Czeka nas rejs po zatoce korsarzy wzdłuż Szmaragdowego Wybrzeża. Po południu spacer brukowanymi uliczkami między sklepikami i małymi restauracjami serwującymi lokalne specjały. Przejazd do Dinan, niezwykłego średniowiecznego miasta z zachowanym zamkiem i zabudową w postaci domów o konstrukcji szkieletowej. Zakwaterowanie w hotelu. Nocleg.
6 dzień
Po śniadaniu przejazd do Mont Saint Michel – niezwykłego miejsca na mapie Francji, od wieków celu pielgrzymek, jak również strategicznego punktu obronnego. Sylwetka klasztoru otulona mgłą, wznosząca się nad połyskującymi piaskami, to jeden z najbardziej ujmujących widoków Francji. Zwiedzanie opactwa, spacer malowniczymi uliczkami. Czas na zakupy w lokalnych sklepikach. Po południu powrót do hotelu na nocleg. Wieczorem kolacja, podczas której będzie okazja do spróbowania naturalnie solonej jagnięciny.
7 dzień
Po śniadaniu przejazd do Bayeux, gdzie znajduje się słynny Gobelin z Bayeux, 70- metrowe, ręcznie haftowane płótno przedstawiające podbój Anglii przez Wilhelma I Zdobywcę, bitwę pod Hastings w 1066 i życie codzienne mieszkańców ówczesnej Normandii. Obiad w lokalnej restauracji. Odwiedzimy słynne plaże w Normandii oraz cmentarz. Na koniec zatrzymamy się w uroczej wiosce Beuvron, zaliczanej do najładniejszych w Normandii. Na deser raczyć się będziemy doskonałą tartą z jabłkami. Nocleg  w okolicach Honfleur, jednym z najbardziej malowniczych portów Normandii. W XIX wieku był on skupiskiem francuskiej bohemy artystycznej. Do dzisiaj miasteczko jest miejscem spotkań artystów, zachowało jednak atmosferę dawnego portu
8 dzień

Po śniadaniu wyruszymy na całodzienną wycieczkę po regionie cydru, sera camembert, calvadosu i innych przysmaków. Kuchnia Pays d’Auge, obfituje w mięso, zwłaszcza cielęcinę i wieprzowinę przyrządzaną z ogromną ilością śmietany i masła, a owoce przetwarza się produkując jabłkowy cydr czy gruszkowe brandy. Nie zabraknie wspaniałych serów jak livarot o wyraźnym smaku czy powszechnie znany camembert. Podczas kulinarnej wędrówki odwiedzimy wytwórnię sera, gdzie degustować będziemy obydwa rodzaje. Następnie wizyta w urokliwym zamku Saint Germain de Livet o typowej normandzkiej konstrukcji szkieletowej. Na koniec odwiedzimy destylarnię calvadosu i fabrykę cydru, zwiedzanie połączone z degustacją. Obiad zjemy w lokalnej restauracji, a następnie udamy się do Etretat, by podziwiać niezwykłe formacje skalne. Nocleg w okolicy

9 dzień
Po śniadaniu przejazd do Honfleur, jednego z najbardziej malowniczych portów Normandii. W XIX wieku był on skupiskiem francuskiej bohemy artystycznej. Do dzisiaj miasteczko jest miejscem spotkań artystów, zachowało jednak atmosferę dawnego portu. Następnie udamy się do Etretat, by podziwiać niezwykłe formacje skalne. Czas na spacer do punktów widokowych. Jeśli czas pozwoli zajrzymy do Rouen, na krótki spacer wokół katedry uwiecznianej na obrazach Claude’a Moneta. Przejazd do hotelu usytuowanym we wnętrzach zamku na kolację i nocleg. Kolacja pożegnalna
10 dzień
Po śniadaniu przejazd do maleńkiej wioski Giverny, gdzie odwiedzimy dom Claude’a Moneta oraz wspaniały ogród. Dom zdobią japońskie grafiki, a ogród ze stawem, w którym rosną nenufary, był ulubionym tematem prac malarza.  Przejazd na lotnisko do Paryża. Powrót do kraju i zakończenie imprezy.

Francja - Bretania i Normandia

Grupa:
min. 16 os.

CO W CENIE, A CO NIE?

To masz w cenie

  • bilety TGV na tarsie Paryż - Rennes
  • transport autobusem lub minibusem zgodnie z programem
  • zakwaterowanie w hotelach  3/4* położonych w centrum miast lub pośród natury w pokojach 2-os; dopłata do pokoju 1 os. 690 EUR/os
  • pyszne i zdrowe śniadania w formie bufetu lub typowe francuskie (Ś)
  • obiady (O) lub kolacje (K) w lokalnych restauracjach, kuchnia lokalna, zgodnie z programem 
  • woda do posiłków 
  • bogaty program zwiedzania i wszystkie opisane atrakcje i wycieczki
  • bilety wstępu do zwiedzanych obiektów 
  • rejsy statkiem po Zatoce Morhiban oraz w St Malo
  • degustacje ostryg, serów, calvadosu, lokalnych ciasteczek
  • opiekę licencjonowanego, polskojęzycznego pilota, który zadba o atmosferę, każdy szczegół realizacji podrózy
  • opiekę lokalnych przewodników, którzy z pasją przedstawią odwiedzany region
  • ubezpieczenie Kl, NNW i bagażu (obejmuje choroby przewlekłe) 
  • zestawy słuchawkowe podczas zwiedzania 
  • aplikację
  • obowiązkowe opłaty TFG i TFP

Tego nie masz w cenie

  • innych opłat niż wymienione powyżej
  • posiłków, które nie są ujęte w opisie
  • napiwków
  • napoi do posiłków oraz wydatków natury osobistej

To możesz dokupić

  • dopłatę do pokoju jednoosobowego
  • ubezpieczenie od kosztów rezygnacji

PAKIET ZAWIERA

Przelot
PRZELOT
Transport
TRANSPORT
Posiłki
POSIŁKI
Zakwaterowanie
ZAKWATEROWANIE
Ubezpieczenia
UBEZPIECZENIA
Opieka Pilota
OPIEKA PILOTA
Wycieczka Statkiem
WYCIECZKA STATKIEM

WARTO PRZECZYTAĆ

  • Program jest oparty na dobranych przez nas świadczeniach, restauracjach oraz atrakcjach. Przywiązujemy ogromną uwagę do Twojego komfortu i atmosfery podróżowania.
  • Ś - śniadania, O - obiady, K - kolacje
  • Hotele położone są w centrum miasta, w pobliżu najwazniejszych atrakcji. Jeśli nocujemy poza miastem, to zwykle w malowniczym, położonym pośród natury miejscu. 
  • Stawiamy na lokalną kuchnię, na obiady i kolacje wybieramy się do lokalnych, sprawdzonych przez nas restauracji 
  • Stawiamy na małe, kameralne grupy, wyjazd do Francji będzie liczyć maksymalnie 20 Uczestników.
  • Preferujemy kameralną atmosferę, unikamy tłumów, stosujemy się do zasad bezpieczeństwa.
  • Istnieje możliwość organizacji powyższego programu lub podobnego, dopasowanego do Twoich potrzeb, dla Twojej rodziny, grupy znajomych; własnym lub zorganizowanym transportem, w dobranym do potrzeb terminie. Skontaktuj się z nami.
  • Może się zdarzyć, że zmienimy kolejność programu jeśli nie pozwolą na realizację warunki atmosferyczne lub będą miały miejsce zdarzenia, na które nie mamy wpływu.

FRANCJA PRZED WYJAZDEM

PODSTAWOWE INFORMACJE

Oficjalna nazwa - Republika Francuska
Stolica - Paryż 

Język urzędowy  - Językiem urzędowym jest francuski. W Bretanii wielu mieszkańców posługuje się językiem bretońskim, występują też podwójne nazwy

Ludność - ponad 67 mln 
Obszar - 643 801 km²
Waluta - Oficjalną walutą jest Euro.  Aktualne kursy znajdą Państwo pod poniższym linkiem:
http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/kursy/kursyc.html  Bez problemu można używać kart kredytowych.

SZCZĘŚLIWI CZASU NIE LICZĄ

Obowiązuje identyczny czas jak w większości krajów Unii Europejskiej w tym i w Polsce (GMT + 1). Zatem po przylocie nie trzeba przestawiać zegarków.

DOKUMENTY

We Francji obowiązują przepisy strefy Schengen. Musimy zatem posiadać ze sobą jedynie dowód osobisty. Paszport oczywiście również jest dozwolony - przy wyborze tych dokumentów tożsamości, należy pamiętać o jego ważności.
Zalecamy również wykonanie ksero, bądź zdjęcia smartfonem dowodu/paszportu.

ELEKTRYCZNOŚĆ

Napięcie sieciowe jest standardowe i wynosi 220V. Gniazdka posiadają 2 okrągłe otwory - analogicznie jak w Polsce. Polecamy zabrać urządzenia z wtyczkami z cienkimi bolcami, ewentualnie suszarki czy żelazka, jak do ładowarek i bez uziemienia.

wtyczka - c
POGODA

Normandia i Bretania - Na zwiedzanie Normandii najlepsze miesiące to od czerwca do września. W tym okresie czeka nas przyjemna temperatura. W regionie Bretanii panuje klimat oceaniczny. Występują dość częste opady deszczu przez cały rok.

SMAKI FRANCJI

Dla Francuzów spożywanie posiłków, kupowanie i przygotowywanie odpowiednich produktów jest częścią art de vivre, czyli sztuki życia. Kuchnia francuska jest znana na całym świecie dzięki swojej jakości oraz różnorodności posiłków i wina. Każdemu obszarowi, który posiada odrębne warunki klimatyczne, ziemię, różnorodność roślinną i zwierzęcą oraz recepty postępowania, odpowiadają produkty unikatowe.

Według Maurice’a E.S. Curonosky’ego (1872-1956), słynnego francuskiego gastronoma i autora „La France gastronomique” (Francja gastronomiczna), wyróżnia się cztery typy francuskiej kuchni:

  • La Haute Cuisine (Kuchnia Wykwintna),
  • La Cuisine Bourgeoise (Kuchnia Burżuazji),
  • La Cuisine Régionale (Kuchnia Regionalna),
  • La Cuisine Improvisée (Kuchnia Improwizowana).

Dziś, po ponad 50 latach te 4 kategorie wciąż są aktualne.
La Haute Cuisine (Kuchnia Wykwintna) jest domeną najwybitniejszych profesjonalistów. Obecnie, określenie to odnosi się do pracy kucharzy wielogwiazdkowych restauracji (według klasyfikacji Michelin). Jest to kuchnia oparta na klasycznych, tradycyjnych daniach francuskich z dużą ilością sosów, warzyw gotowanych tradycyjnie, smażonego mięsa oraz produktów mącznych.
La Nouvelle Cuisine (Kuchnia Nowoczesna) była współczesną interpretacją tego typu kuchni w latach 80. XX w., kiedy to wybitni kucharze przystosowali klasyczne francuskie potrawy do gustów współczesnych, a więc mniejsza ilość masła, śmietany i ciężkich sosów. Dania sporządzone zgodnie z la Nouvelle Cuisine miały za zadanie zaspokoić 5 zmysłów, a przede wszystkim zmysł wzroku.
La Cuisine Improvisée (Kuchnia Improwizowana) to kuchnia wywodząca się z chłopskich tradycji. Podstawowymi składnikami są: szynka, kiełbasa, gulasz i omlet. Według zaleceń tej kuchni przygotowywanie posiłków jest proste i nieskomplikowane, często posiłek składa się z jednego dania.
La Cuisine Bourgeoise (Kuchnia Burżuazji) to prosta kuchnia klasy średniej. Dania przygotowywane według jej zaleceń składają się z produktów danego regionu, a jednocześnie sposób ich podania jest bardzo elegancki. Dużą wagę przykłada się do wyglądu posiłku oraz sposobu przyprawiania potrawy.
Na La Cuisine Régionale (Kuchnia Regionalna) składają się liczne regionalne specjalności, m.in. takie klasyczne dania, jak bouillabaisse (zupa rybna) z Prowansji, coq au vin (kogut w winie) z Burgundii i cassoulet (potrawka z gęsi) z Tuluzy (Południowe Pireneje).

Większość Francuzów zaczyna dzień od dużego kubka kawy z mlekiem i tartine (kromka chleba z masłem i dżemem). Następnym posiłkiem jest obiad, zaczynający się najczęściej zupą i prawie zawsze obejmujący danie mięsne. Dzień kończy obfita kolacja, którą rozpoczyna aperitif: napój alkoholowy, do którego podaje się drobne przekąski, oliwki, paluszki lub słone ciasteczka. Następnym etapem jest zupa oraz ciepła przystawka (np. danie rybne, ślimaki, żabie udka, sosy). Danie główne składa się z mięsa lub dziczyzny z dodatkiem warzyw, następnie podawana jest zielona sałata z sosem vinaigrette, a później półmisek serów. Na deser podawane jest ciasto, owoce, lody lub czekolada, a na zakończenie kawa i nalewki lub likiery ziołowe ułatwiające trawienie.

Spożywanie posiłków w restauracjach to jeden z narodowych sposobów spędzania wolnego czasu. Restauracje bardzo różnią się między sobą. Najprostsze restauracje to niewielkie, rodzinne przedsiębiorstwa, które oferują domowe posiłki i lokalne sery oraz wina podawane w karafkach. Często nazywane są one bistro. Brasseries (piwiarnie) to ruchliwe restauracje oferujące te same posiłki o każdej porze, często do późnej nocy. Nadal pija się tam piwo, ale w niektórych z nich menu jest bardzo bogate. Typowymi daniami są stek pommes frites (stek z frytkami), blanquette de veau (wołowina) oraz mięsa na zimno i sery. Kawiarnie (café) i bary skupiają się głównie wokół skrzyżowań i placów. W tych obiektach do napojów podaje się lekkie posiłki albo tylko sandwicze. Poza miastem można spotkać: auberge (oberża – gdzie serwowane są niedrogie posiłki i napoje), relais de campagne (gospoda, gdzie można zjeść skromny posiłek), relais routier oraz restauroute (restauracje dla kierowców).

Regionalne różnice są bardzo wyraźnie, pielęgnowane i dumnie podkreślane. Na chłodnej północy, gdzie podstawową rolę odgrywa nabiał, to masło, śmietana i sery tworzą podstawę bogatej kuchni. W kierunku południa, orzechy, kasztany i trufle stają się dominującymi składnikami dań, opartych na kaczym i gęsim tłuszczu. Śródziemnomorska natura dostarcza oliwę, czosnek, pomidory i paprykę, a w tamtejszej kuchni widać silne wpływy Hiszpanii i Włoch.

Francja posiada największą w Europie liczbę zarejestrowanych serów (około 400). Sery to jeden z głównych atutów kraju. Wytwarza się je w przeróżnych rozmiarach i kształtach: kwadratowe, walcowate, stożkowate, a nawet w formie serca. Niektóre układa się w wiklinowych koszach (paillons), inne zawija w liście orzecha włoskiego lub kasztana jadalnego. Klasyczne gatunki sera są oznakowane etykietami appellation d’origine contrôlées (kontrolowana nazwa pochodzenia), świadczącymi o wysokiej jakości (podobnie jak wina).

Winnice ciągną się nie tylko wzdłuż dróg w Burgundii i Bordeaux, ale także wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego i Loary. Można je znaleźć w pobliżu niemieckiej granicy, a nawet w samym Paryżu (wzgórze Montmartre). Z każdego punktu Francji odległość do najbliższego miejsca produkującego wino wynosi nie więcej niż 160 km. Wrażenie robi nie tylko ogrom obszarów przeznaczonych pod uprawę winogron, lecz także jakość i różnorodność produkowanych trunków. We Francji można wyróżnić 11 głównych miejsc produkujących wino: okolice miasta Bordeaux (Bordelais), region Szampania (Champagne), region Burgundia (Bourgogne), region Beaujolais, region Alzacja (Alsace), dolina Rodanu (Vallée du Rhône), dolina Loary (Vallée de la Loire), Prowansja (Provence), Langwedocja-Roussillon (Languedoc), Południowy-Zachód (Sud-Ouest) i region Franche-Comté. Na ogół północne winnice specjalizują się w znakomitych winach białych, a na południu powstają wspaniałe wina czerwone. Nazwa wina pochodzi od gatunku winogron, na przykład Chardonnay lub Merlot, ale we Francji dominuje inna tradycja: nazwa wina wiąże się z miejscem jego powstania.
Chociaż szlachetne odmiany winogron bardzo dobrze rosną w całym kraju (wystarczy wymienić trzy najpopularniejsze: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir i Chardonnay), nie wszędzie jest sens je uprawiać. Kwestie związane z lepszymi gatunkami podlegają bardzo surowym przepisom, w myśl których nie wolno wykorzystywać tych winogron w niektórych winach o statusie appellation d’origine contrôlée (kontrolowana nazwa pochodzenia) w regionach, gdzie tradycyjnie uprawia się inne odmiany.
Nie wszyscy Francuzi piją wino do posiłku. W Normandii i Bretanii rolnicy produkują cydr (jabłecznik, czyli napój otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej soku jabłkowego), a na północy, zwłaszcza w pobliżu granicy z Belgią, popularne jest piwo.

Kuchnia Prowansji - Jedzenie w Prowansji ma naturalny, aczkolwiek bogaty smak. Kosztując dań w tym regionie Francji, można od razu zauważyć, że mają one więcej wspólnego z kuchnią włoską i hiszpańską niż francuską. Do wykonania potraw wykorzystuje się duże ilości oliwy z oliwek oraz warzywa i zioła, które porastają wzgórza Prowansji, dzięki czemu dania są lekkostrawne, a zarazem apetyczne. Do najpopularniejszych używanych ziół należą: rozmaryn, bazylia, tymianek, cząber oraz oregano. Ze względu na swoje położenie nad Morzem Śródziemnym, Prowansja od zawsze miała dostęp do świeżych owoców morza, od ostryg i kalmarów po pyszne ryby, homary i małże. Region produkuje także jedne z najlepszych wędlin we Francji, a także kiełbasy i wieprzowinę. Prowansja jest domem dla jednych z najbardziej znanych francuskich potraw, takich jak ratatouille i bouillabaisse.

ZDROWIE

We Francji nie występują zagrożenia sanitarno-epidemiologiczne. Nie są wymagane specjalne szczepienia.

Podstawowy skład apteczki w podróży:

  • Leki stosowane na stałe przez podróżnego (z zapasem na wypadek opóźnienia powrotu z wycieczki);

  • Leki przeciwbiegunkowe i doustne preparaty nawadniające;

  • Leki przeciwbólowe, przeciwgorączkowe oraz łagodzące objawy przeziębienia i zapalenia gardła;

  • Środek do dezynfekcji ran i skaleczeń;

  • Środki pierwszej pomocy i materiały opatrunkowe (plastry, gaziki, bandaże itp.)

  • Inne, w zależności od potrzeb

PODOBNE OFERTY

Podróżuj Bezpiecznie