Spotkanie na lotnisku z pilotem i przelot do włoskiego regionu Piemontu, gdzie rozpoczniemy pyszną podróż na szlaku przyjemności życia. Włoską wyprawę rozpoczniemy dość nietypowo bowiem od azjatyckich skojarzeń. Otóż aby zobaczyć uprawy ryżu, nie musimy wcale jechać do Chin. Wystarczy odwiedzić piemonckie miasteczko Vercelli, słynące z upraw ryżu, który jest eksportowany nawet do Chin. W trakcie naszej kulinarnej podróży odkryjemy tajniki uprawy ryżu i zasmakujemy jego różnych odmian. Obiad złożony z lokalnych produktów. Zobaczymy także XII wieczną bazylikę św. Andrzeja wraz z przyległym klasztorem cystersów, który uchodzi za najlepiej zachowany zabytek romański we Włoszech. Niedaleko położone Bra słynie z produkcji sera bra, którego produkcja rozpoczęła się pod koniec XIV wieku. To tutaj także narodziła się idea ruchu „Slow Food”, a od kilkunastu lat jest to także mekka miłośników sera i odbywających się tutaj festiwali serów. Po dotarciu do hotelu wieczorem kolacja w restauracji regionalnej.