ikona facebook ikona instagram ikona youtube

Piemont na szlaku kulinarnym

Malowniczy Piemont, rozciągający się u stóp Alp, kraina elegancji, wyrafinowanego smaku

TRWAJĄ ZAPISY

Ile to kosztuje:
2 290,00 EUR
2 590,00 zł
Jak długo:
6 dni
Kiedy:
10-11 - 15-11-2025
Grupa:
min. 12 os.
Chcę dołączyć

Region kusi nie tylko bajkowymi krajobrazami Langhe i Monferrato, ale też jednymi z najlepszych win we Włoszech – to tu rodzi się królewskie Barolo i zmysłowe Barbaresco. Piemont jesienią to prawdziwe święto dla smakoszy, powoli rozpoczyna się sezon na białe trufle, które królują w kuchni regionu

CO NA CIEBIE CZEKA?

  • "Polowanie na trufle" w Alba 
  • Winnica Fontanafredda
  • Zamek Grinzane Cavour 
  • Muzeum wina Barolo
  • Zwiedzanie Turynu
  • Degustacje lokalnych porduktów
  • Piemonckie winnice i miasteczka
1 dzień

Spotkanie na lotnisku z pilotem i przelot do włoskiego regionu Piemontu, gdzie rozpoczniemy pyszną podróż na szlaku przyjemności życia. Włoską wyprawę rozpoczniemy dość nietypowo bowiem od azjatyckich skojarzeń. Otóż aby zobaczyć uprawy ryżu, nie musimy wcale jechać do Chin. Wystarczy odwiedzić piemonckie miasteczko Vercelli, słynące z upraw ryżu, który jest eksportowany nawet do Chin. W trakcie naszej kulinarnej podróży odkryjemy tajniki uprawy ryżu i zasmakujemy jego różnych odmian. Obiad złożony z lokalnych produktów. Zobaczymy także XII wieczną bazylikę św. Andrzeja wraz z przyległym klasztorem cystersów, który uchodzi za najlepiej zachowany zabytek romański we Włoszech. Niedaleko położone Bra słynie z produkcji sera bra, którego produkcja rozpoczęła się pod koniec XIV wieku. To tutaj także narodziła się idea ruchu „Slow Food”, a od kilkunastu lat jest to także mekka miłośników sera i odbywających się tutaj festiwali serów. Po dotarciu do hotelu wieczorem kolacja w restauracji regionalnej.


 
2 dzień

Śniadanie. Dzisiejszy dzień rozpoczniemy od „polowania” na trufle. Udamy się wraz z przewodnikiem i jego psem na zajęcia poszukiwanie trufli w okolicznych lasach Alby, mając nadzieję, że dopisze nam szczęście… (sezon na trufle przypada w październiku) Następnie odwiedzimy „fabrykę” trufli, gdzie poznamy cały proces, któremu podlega trufla, pokazane zostaną ostatnio znalezione okazy, a na koniec odbędzie się mała degustacja. Obiad złożony z lokalnych produktów z dodatkiem trufli. Dzień zakończymy wizytą w uroczym miasteczku Alba, położonym wśród winnic Piemontu. Do dziś zachowała się jego średniowieczna zabudowa z kościołem św. Lorenza i wieżami. Miasteczko jest też stolicą trufli i główną siedzibą firmy „Ferrero” znanej m.in. z produkcji „nutelli”. Powrót do hotelu na kolację.

 

3 dzień

Śniadanie. Winnica Fontanafredda to wizytówka Piemontu na całym świecie z bogatą arystokratyczną przeszłością (była prywatną własnością króla Vittorio Emanuele II). Wina produkowane są tu od 1878 roku, a sama winnica to 120 ha upraw winorośli. W magicznej atmosferze Fontanafredda, gdzie nadal żywa jest pamięć pierwszego króla Włoch, zapoznamy się z procesem produkcji słynnych win regionu Langhe. Obiad w restauracji serwującej kuchnię gourmet. Naszą wizytę w winnicy zakończymy degustacją. Leżące nieopodal Serralunga D’Alba jest pięknym miasteczkiem, w którym wytwarza się nietypowy, lekko pikantny likier z wina Barolo, którego oczywiście spróbujemy. Powrót do hotelu na kolację.

4 dzień

Śniadanie. Dzień zaczniemy od wizyty w Zamku Grinzane Cavour wzniesionym na przełomie XIII i XIV wieku, gdzie odbywają się coroczne międzynarodowe licytacje drogocennych trufli. Zamek posiada regionalną enotekę, muzeum historyczno-etnograficzne, a także jedną z najlepszych w regionie restaurację „Al Castello”. Następnie odwiedzimy miasteczko Barolo z Muzeum Wina Barolo, świątynię wszystkich miłośników tegoż wina. To tutaj przechowywane są archiwalne egzemplarze tego wyśmienitego króla win. Do obiadu w lokalnej restauracji zostanie zaserwowane wino Barolo. Kolejnym przystankiem będzie miasteczko Asti, kulinarny skarb Włoch. Produkuje się tu najlepsze sery, słodki nugat (torrone) zwany „dumą Piemontu” oraz lekkie musujące wino D’Asti. Piemont to największy producent wina musującego, wytwarzanego zarówno metodą klasyczną, szampańską, jak i metodą fermentacji w kadziach. W Asti zwiedzimy fabrykę, gdzie produkuje się torrone i skosztujemy tego wyśmienitego nugatowego deseru, który jest przysmakiem bożonarodzeniowym Włochów. Dzień zakończymy kolacją w jednym z gospodarstw agroturystycznych przy akompaniamencie wina D’Asti, najsłodszego i najstarszego wina musującego na świecie.

5 dzień

Śniadanie. Winnice Piemontu rozciągają się od regionu Langhe-Roero po Monferrato, a krajobraz został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO, które uhonorowało w ten sposób długą, sięgającą V wieku p.n.e. tradycję winiarską regionu. Dzisiejszy dzień poświęcimy odkrywaniu smaków wyjątkowych i sławnych win oraz małych, uroczych miasteczek związanych z tym trunkiem. Wina Barolo i Barbaresco produkowane są ze szczepu nebbiolo (nebbia to po włosku mgła, często występująca w tym regionie). Barbera natomiast jest najłatwiej przystosowującym się do panujących warunków i najbardziej żywotnym szczepem wśród odmian piemonckich. Podążając szlakiem win, odwiedzimy winnice, gdzie są produkowane. Nie możemy też pominąć ojczyzny włoskiego wina musującego (lo spumante italiano), miasteczka Canelli, z jego słynnymi historycznymi piwnicami wydrążonymi w tufie, nazywanymi „podziemnymi katedrami” (mają po kilka pięter w dół).Nie zabraknie oczywiście okazji do degustacji tych wybornych win z innymi przysmakami kuchni piemonckiej, takimi jak: ser castelmagno (dojrzewający 4-5 miesięcy w pieczarach skalnych), ser gorgonzola (krowi ser dojrzewający 2-3 miesiące), grissini (chrupiące pałeczki z mąki, wody, drożdży i soli) a na słodko turyńskie praliny z orzechami laskowymi zwane gianduiotto. Warto też wspomnieć, że w Piemoncie uprawia się najwięcej w całych Włoszech orzechów laskowych, które są chronione znakiem IGP (chronione oznaczenie geograficzne). Powrót do hotelu na kolację i nocleg. 

6 dzień

Naszą kulinarną podróż zakończymy w Turynie, stolicy Piemontu, który pachnie i smakuje czekoladą. Miasto jest niesamowitą mieszanką historii, tradycji i nowoczesności. W urokliwych kawiarniach z historią w tle warto spróbować aromatycznego specjału, jakim jest bicerin. To czekolada, kawa i śmietanka serwowane w wysokiej szklance i tworzące trzy odrębne warstwy. Nie zapomnimy oczywiście o zabytkach: zobaczymy katedrę św. Jana Chrzciciela, gdzie w jednej z kaplic schowany jest całun turyński użyty, według chrześcijan, przy pochówku Jezusa. Podczas zwiedzania obiad w regionalnej restauracji. Transfer na lotnisko, powrót do Polski.

Piemont na szlaku kulinarnym

TRWAJĄ ZAPISY

Ile to kosztuje:
2 290,00 EUR
2 590,00 zł
Jak długo:
6 dni
Kiedy:
10-11 - 15-11-2025
Grupa:
min. 12 os.
Chcę dołączyć

CO W CENIE, A CO NIE?

To masz w cenie

  • transport autobusem lub minibusem zgodnie z programem

  • zakwaterowanie w hotelu 4* położonym w niezwykle urokliwym miejscu pośród winnic i natury oraz w hotelu 3* w centrum Turynu, w pokojach 2-os; dopłata do pokoju 1 os. 750 EUR/os

  • pyszne i zdrowe śniadania (Ś)

  • obiady (O) w lokalnych restauracjach, kuchnia lokalna, zgodnie z programem; obiad 

  • kolacje (K) w regionalnych restauracjach zgodnie z programem

  • bogaty program zwiedzania

  • degustacje wina i zwiedzanie winiarni zgodnie z programem

  • degustacje lokalnych produktów zgodnie z programem

  • wyprawa na poszukiwanie trufli

  • bilety wstępu do muzeów i obiektów zgodnie z programem  

  • opiekę licencjonowanego, polskojęzycznego pilota, który zadba o atmosferę, każdy szczegół realizacji podrózy

  • opiekę lokalnych przewodników, którzy z pasją przedstawią odwiedzany region

  • ubezpieczenie KL, NNW i bagażu (obejmuje choroby przelwkłe)  do sumy 45000 EUR

  • zestawy słuchawkowe podczas zwiedzania 

  • aplikację Polka Travel  ze wszystkimi informacjami organizacyjnymi i ciekawostkami - uruchamiana na 2 tygodnie przed wyprawą

  • obowiązkową opłatę na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny i Pomocowy

Tego nie masz w cenie

  • bilet lotniczy do Turynu lub Mediolanu, wyceniany osobno; proponujemy połączenie bezpośrednie Ryanair z Krakowa do Mediolanu lub połączenie z przesiadką z innych większych miast do Turynu; propozycja biletów lotniczych w momencie zapisu min. 10 osób
  • innych opłat niż wymienione powyżej
  • posiłków, które nie są ujęte w opisie

  • napiwków

  • napoi do posiłków oraz wydatków natury osobistej

To możesz dokupić

  • ubezpieczenie kosztów rezygnacji
  • bilet lotniczy

PAKIET ZAWIERA

Transport
TRANSPORT
Posiłki
POSIŁKI
Zakwaterowanie
ZAKWATEROWANIE
Ubezpieczenia
UBEZPIECZENIA

WARTO PRZECZYTAĆ

  • Program jest oparty na dobranych przez nas świadczeniach, restauracjach oraz atrakcjach. Przywiązujemy ogromną uwagę do Twojego komfortu i atmosfery podróżowania.
  • Ś - śniadania, O - obiady, K - kolacje
  • Hotele położone są w centrum miasta, w pobliżu najwazniejszych atrakcji. Jeśli nocujemy poza miastem, to zwykle w malowniczym, położonym pośród natury miejscu. 
  • Stawiamy na lokalną kuchnię, na obiady i kolacje wybieramy się do lokalnych, sprawdzonych przez nas restauracji 
  • Stawiamy na małe, kameralne grupy, wyprawa do Piemontu będzie liczyć maksymalnie 14 Uczestników.
  • Preferujemy kameralną atmosferę, unikamy tłumów, stosujemy się do zasad bezpieczeństwa.
  • Istnieje możliwość organizacji powyższego programu lub podobnego, dopasowanego do Twoich potrzeb, dla Twojej rodziny, grupy znajomych; własnym lub zorganizowanym transportem, w dobranym do potrzeb terminie. Skontaktuj się z nami.
  • Może się zdarzyć, że zmienimy kolejność programu jeśli nie pozwolą na realizację warunki atmosferyczne lub będą miały miejsce zdarzenia, na które nie mamy wpływu.

WŁOCHY PRZED WYJAZDEM

PODSTAWOWE INFORMACJE
Stolica Włoch: Rzym
Język: włoski
Waluta: Euro (EUR, €). Aktualne kursy walut pod tym adresem.  Można używać kart kredytowych, choć niektóre terminale płatnicze nie akceptują wybranych kart, np. Mastercard, lub kart zagranicznych.
Religia: Katolicyzm
 
SZCZĘŚLIWI CZASU NIE LICZĄ
taki sam jak w Polsce.
DOKUMENTY I PRZEPISY WJAZDOWE
We Włoszech obowiązują przepisy strefy Schengen. Musimy zatem posiadać ze sobą jedynie dowód osobisty. Paszport oczywiście również jest dozwolony - przy wyborze tych dokumentów tożsamości, należy pamiętać o jego ważności.
Zalecamy również wykonanie ksero, bądź zdjęcia smartfonem dowodu/paszportu.
ELEKTRYCZNOŚĆ

We Włoszech są trzy rodzaje wtyczek – C- takie jak w Polsce, F – wtyczka „schuko” stosowana np. w Niemczech, oraz typ L wtyczka trzybolcowa włoska. Aby uniknąć problemów z ładowaniem sprzętu warto zaopatrzyć się w konwerter.

wtyczka - c
ZDROWIE

We Włoszech nie występują zagrożenia sanitarno-epidemiologiczne. Nie są wymagane specjalne szczepienia.

Podstawowy skład apteczki w podróży:

  • Leki stosowane na stałe przez podróżnego (z zapasem na wypadek opóźnienia powrotu z wycieczki);

  • Leki przeciwbiegunkowe i doustne preparaty nawadniające;

  • Leki przeciwbólowe, przeciwgorączkowe oraz łagodzące objawy przeziębienia i zapalenia gardła;

  • Środek do dezynfekcji ran i skaleczeń;

  • Środki pierwszej pomocy i materiały opatrunkowe (plastry, gaziki, bandaże itp.)

  • Inne, w zależności od potrzeb

DOSTĘP DO INTERNETU, TELEFON
Włochy są rozliczane jak pozostałe kraje w UE
W większości miejsc dostępne wi-fi, wystarczy poprosić o hasło
CO W TRAWIE PISZCZY?
Włosi są średnio przyjaźni i dosyć impulsywni. W większych miastach jak Rzym czy Mediolan bywają nawet dość snobistyczni. Bywa, że mężczyźni zaczepiają na ulicy kobiety, bądź wykrzykują pod ich adresem coś w rodzaju: „ciao bella” (cześć, piękna!), co dosyć często bywa odbierane jako napastliwe. We Włoszech w złym guście jest prowadzenie samochodu i wchodzenie do lokali czy barów bez koszulki podczas upałów. Kobiety zaś powinny być ubrane skromnie, zwłaszcza podczas zwiedzania obiektów sakralnych
SMAKI WŁOCH
Kuchnia włoska jest naprawdę wyśmienita. Wszelkie pizze w dziesiątkach gatunków, pasty (makaron), panini (kanapki) z prosciutto czy mozzarellą to uczta dla podniebienia. Oprócz tego przepyszne desery jak np. tiramisu, panacotta (rodzaj puddingu), lody (wspaniałe i we wszystkich smakach), salami chiocolato (czekoladowe salami) sprawiają, że można poczuć się jak w niebie. Dobrze i dużo można zjeść za niewielkie pieniądze w zwykłej tratorii, w restauracji dopłacamy za nakrycie stołu.
ZAKUPY
We Włoszech koniecznie należy zakupić wino, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sery. Jeżeli ktoś interesuje się modą, może przywieźć z Mediolanu czy Rzymu ubrania od największych projektantów, kupione za połowę ceny w outletach po obniżonej cenie.
POGODA

TERMINY

  • 10-11 - 15-11-2025
Oferta: 2 590,00 zł
2 290,00 EUR

POGODA

Listopad to idealny czas na zabieranie trufli

PODOBNE OFERTY

Podróżuj Bezpiecznie