ikona facebook ikona instagram ikona youtube

Francja - Bordeaux na szlaku wina i koniaku

Na szlaku win z Bordeaux, koniaku i pysznej kuchni
Ile to kosztuje:
1 650,00 EUR
4 150,00 zł
Jak długo:
6 dni
Kiedy:
15-09 - 20-09-2025
Grupa:
min. 16 os.
Chcę dołączyć

Bordeaux znane jest na całym świecie ze swojego wina. Wybierzemy się do uroczych miasteczkach mogących służyć jako kadr do filmów kostiumowych czy do zatoki Arcachon, by spróbować najlepszych we Francji ostryg i cieszyć się pięknymi plażami.

CO NA CIEBIE CZEKA?

  • Spróbujemy ostryg z Arcachon
  • Wejdziemy na największą wydmę Europy
  • Spróbujemy win z okolic Bordeaux 
  • W Cognac udamy się na warsztaty i kileiszek pysznego koniaku
  • Zachwyci nas miasteczko Saint Emilion
  • Odwiedzimy futurystyczne CIte du Vin 
1 dzień
Spotykamy się na lotnisku z pilotem, który przekaże dokumenty podróży. Rozpoczynamy naszą podóż do Bordeaux, która prowadzić będzie przez jeden z europejskich portów lotniczych. Transfer do centrum. Bordeaux to miasto kojarzone przede wszystkim z winem i szeroko pojętą elegancją, przepełnione zachwycającą architekturą, nazywane często Paryżem w miniaturze lub miastem pełnym mostów. Spacer po mieście rozpoczniemy na Placu de la Bourse, czyli Placu Giełdy, zobaczymy liczne mosty w tym najdłuższy, zwodzony most Europy, przejdziemy się jedną z najdłuższych ulic zakupowych Europy, zajrzymy do katedry. Zajrzymy do jednej z cukierni, by spróbować Cannelés de Bordeaux – małe, słodkie, ciemnobrązowe babeczki przygotowywane z masła, jajek, wanilii i rumu. Fantastycznym doświadczeniem będzie wizyta w futurystycznym centrum wina La Cité du Vin. Kolację zjemy w jednej z fantastycznych restauracji. Nocleg
2 dzień

Po śniadaniu ruszamy na podbój świata wina. Naszym pierwszym celem będzie Saint-Emilion (UNESCO) średniowieczne miasteczko słynące z uprawy winorośli i produkcji wina.  Nazwę miasteczko zawdzięcza mnichowi Emilianaowi, który przybył tutaj z Bretanii w VIII wieku. Sławę zyskał dzięki licznym uzdrowieniom,  grota, w której mieszkał stała się miejscem kultu i licznych pielgrzymek. Czeka nas spacer po malowniczym miasteczku, odkrywając jego historie, główne zabytki i podziwiając piękne widoki. Zwiedzimy unikalny na skalę światową kościół podziemny. Odwiedzimy jedną z największych podziemnych wapiennych piwnic, w których dojrzewa i przechowuje się dzisiaj wino musujące,  Będziemy mieli również okazję skosztować innej specjalności St. Emilion – pysznych makaroników, które oprócz wyjątkowego smaku mają również ciekawą historię. Na obiad udamy się do jednej z winnic rozciągających się wokół eleganckiego zamku, co jest cechą charakterystyczną regionu. Do obiadu zostanie podane wino, a po obiedzie zwiedzimy winnicę.  Powrót na nocleg.

3 dzień

Chwila oddechu od tematu wina, po śniadaniu ruszamy bowiem tam, gdzie kończą się winnice, a rozpoczynają plaże. Udamy się do Arcachon, miasteczka położonego nad malowniczą zatoką, które słynie z wyśmienitych ostryg.  Czeka nas rejs po zatoce oraz degustacja ostryg w jednym z najsłynniejszych barów ostrygowych. Spacer po eleganckim kurorcie, który sławę zyskał w XIX wieku dzięki przybywającym tutaj arystokratom. Czas wolny na plaże lub filiżankę kawy a może kieliszek wina, plaże otaczają jedne z najwyższych wydm w Europie. Po południu wybierzemy się na największą wydmę na naszym kontynencie, wydmę Piłata, ma prawie 3 km długości, 115 m wysokości 500 m szerokości. Powrót do Bordeaux.

Uwaga: Opcjonalnie, za dodatkową opłatą możliwość wyjścia/ wyjazdu na kolację do restauracji 1* Michelin.

 

4 dzień
Po śniadaniu rozpoczniemy przygodę winną w rejonie najsłynniejszych apelacji Bordeaux. Na początek aperitif, wizyta w miasteczku Podensac gdzie znajduje się istniejący od 1872 roku Maison Lillet, miejsce znane z produkcji słynnego aperitivu z Bordeaux na bazie pomarańczy i chinowca. Naszą podróż kontynuujemy w stronę najsłynniejszych apelacji w okolicy Graves. Odwiedzimy winnice przy słynnych chateaux, czyli  wizyta w posiadłości Chateau Smith-Haut-Lafitte, który jest jednym z najsłynniejszych przedstawicieli apelacji Pessac-Léognan, to również miejsce narodzin słynnych kosmetyków Caudalie, bazujących na winogronach. Zjemy tutaj obiad, a następnie czeka nas zwiedzanie połączone z degustacją. Tego dnia czeka nas jeszcze zwiedzanie jednego z historycznych zamków w okolicy.
5 dzień
Po śniadaniu udamy się do Cognac, niezwykle urokliwego miasteczka, gdzie wszystko związane jest ze złotym trunkiem. Koniak to wyjątkowa brandy produkowana w w regionie Francji – Charente. Pierwszy koniak został wyprodukowany w XVII wieku. trunek produkuje się z białych winogron, a winnice zajmują tysiące ha i obejmują 6 różnych obszarów zwanych “crus”. Każdy z nich charakteryzują różne funkcje gleby, które wpływają na szczególne walory smakowe i cechy koniaku. Na początek spacer po miasteczku, czeka nas wziyta w wytówrni koniaku połączona z obiadem w formie menu degustacyjnego, do którego podany zostanie koniak, same potrawy zostaną również przygotowane na bazie tego trunku. Niewątpliwie największą atrakcją będzie wizyta w Maisom Remy Martin, gdzie od pokoleń produkuje się koniak, taka wizyta zakończona zostanie degustacja. Na pożegnalną kolację wybierzemy się do jednej z restauracji Bordeaux, by przy doskonałej kuchni kieliszku wina podsumować nasz wyjazd. Powrót na nocleg.
6 dzień
Po śniadaniu wyruszymy do rejonu win Medoc, gdzie odwiedzimy jeden z zamków, gdzie od pokoleń produkuje się wino. Zwiedzanie połączone z degustacją. Ruszamy na lotnisko, by zakończyć francuski tydzień pełen smaku. Do domu wracamy z butelką wina, foie gras i makaronikami, by wspominać podróż w rodzinnym gronie.

Francja - Bordeaux na szlaku wina i koniaku

Ile to kosztuje:
1 650,00 EUR
4 150,00 zł
Jak długo:
6 dni
Kiedy:
15-09 - 20-09-2025
Grupa:
min. 16 os.
Chcę dołączyć

CO W CENIE, A CO NIE?

To masz w cenie

  • bilet lotniczy na trasie Warszawa –  Bordeaux - Warszawa wraz z opłatami lotniskowymi
  • transport autobusem lub minibusem zgodnie z programem
  • zakwaterowanie w hotelu  4* położonym w centrum miasta Bordeaux w pokojach 2-os; dopłata do pokoju 1 os. 380 EUR/os
  • pyszne i zdrowe śniadania (Ś)
  • obiady (O) lub kolacje (K) w lokalnych restauracjach, kuchnia lokalna, zgodnie z programem 
  • woda do posiłków 
  • bogaty program zwiedzania i wszystkie opisane atrakcje i wycieczki
  • bilety wstępu do zwiedzanych obiektów
  • degustacje win, koniaku oraz produktów regionalnych według programu
  • warsztaty w destylarni koniaku
  • degustację ostryg
  • rejs statkiem po zatoce Arcachon
  • opiekę licencjonowanego, polskojęzycznego pilota, który zadba o atmosferę, każdy szczegół realizacji podrózy
  • opiekę lokalnych przewodników, którzy z pasją przedstawią odwiedzany region
  • ubezpieczenie Kl, NNW i bagażu (obejmuje choroby przewlekłe) 
  • zestawy słuchawkowe podczas zwiedzania 
  • aplikację
  • obowiązkowe opłaty TFG i TFP

Tego nie masz w cenie

  • kolacji w restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelin
  • innych opłat niż wymienione powyżej
  • posiłków, które nie są ujęte w opisie
  • napiwków
  • napoi do posiłków oraz wydatków natury osobistej

To możesz dokupić

  • dopłatę do pokoju jednoosobowego
  • kolację z dobranymi winami w restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelin
  • ubezpieczenie od kosztów rezygnacji

PAKIET ZAWIERA

Przelot
PRZELOT
Transport
TRANSPORT
Posiłki
POSIŁKI
Zakwaterowanie
ZAKWATEROWANIE
Ubezpieczenia
UBEZPIECZENIA
Opieka Pilota
OPIEKA PILOTA

WARTO PRZECZYTAĆ

  • Program jest oparty na dobranych przez nas świadczeniach, restauracjach oraz atrakcjach. Przywiązujemy ogromną uwagę do Twojego komfortu i atmosfery podróżowania.
  • Ś - śniadania, O - obiady, K - kolacje
  • Hotele położone są w centrum miasta, w pobliżu najwazniejszych atrakcji. Jeśli nocujemy poza miastem, to zwykle w malowniczym, położonym pośród natury miejscu. 
  • Stawiamy na lokalną kuchnię, na obiady i kolacje wybieramy się do lokalnych, sprawdzonych przez nas restauracji 
  • Stawiamy na małe, kameralne grupy, wyprawa do Francji będzie liczyć maksymalnie 20 Uczestników.
  • Preferujemy kameralną atmosferę, unikamy tłumów, stosujemy się do zasad bezpieczeństwa.
  • Istnieje możliwość organizacji powyższego programu lub podobnego, dopasowanego do Twoich potrzeb, dla Twojej rodziny, grupy znajomych; własnym lub zorganizowanym transportem, w dobranym do potrzeb terminie. Skontaktuj się z nami.
  • Może się zdarzyć, że zmienimy kolejność programu jeśli nie pozwolą na realizację warunki atmosferyczne lub będą miały miejsce zdarzenia, na które nie mamy wpływu.

FRANCJA PRZED WYJAZDEM

PODSTAWOWE INFORMACJE

Oficjalna nazwa - Republika Francuska
Stolica - Paryż 

Język urzędowy  - Językiem urzędowym jest francuski. W Bretanii wielu mieszkańców posługuje się językiem bretońskim, występują też podwójne nazwy

Ludność - ponad 67 mln 
Obszar - 643 801 km²
Waluta - Oficjalną walutą jest Euro.  Aktualne kursy znajdą Państwo pod poniższym linkiem:
http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/kursy/kursyc.html  Bez problemu można używać kart kredytowych.

SZCZĘŚLIWI CZASU NIE LICZĄ

Obowiązuje identyczny czas jak w większości krajów Unii Europejskiej w tym i w Polsce (GMT + 1). Zatem po przylocie nie trzeba przestawiać zegarków.

DOKUMENTY

We Francji obowiązują przepisy strefy Schengen. Musimy zatem posiadać ze sobą jedynie dowód osobisty. Paszport oczywiście również jest dozwolony - przy wyborze tych dokumentów tożsamości, należy pamiętać o jego ważności.
Zalecamy również wykonanie ksero, bądź zdjęcia smartfonem dowodu/paszportu.

ELEKTRYCZNOŚĆ

Napięcie sieciowe jest standardowe i wynosi 220V. Gniazdka posiadają 2 okrągłe otwory - analogicznie jak w Polsce. Polecamy zabrać urządzenia z wtyczkami z cienkimi bolcami, ewentualnie suszarki czy żelazka, jak do ładowarek i bez uziemienia.

wtyczka - c
POGODA

Normandia i Bretania - Na zwiedzanie Normandii najlepsze miesiące to od czerwca do września. W tym okresie czeka nas przyjemna temperatura. W regionie Bretanii panuje klimat oceaniczny. Występują dość częste opady deszczu przez cały rok.

SMAKI FRANCJI

Dla Francuzów spożywanie posiłków, kupowanie i przygotowywanie odpowiednich produktów jest częścią art de vivre, czyli sztuki życia. Kuchnia francuska jest znana na całym świecie dzięki swojej jakości oraz różnorodności posiłków i wina. Każdemu obszarowi, który posiada odrębne warunki klimatyczne, ziemię, różnorodność roślinną i zwierzęcą oraz recepty postępowania, odpowiadają produkty unikatowe.

Według Maurice’a E.S. Curonosky’ego (1872-1956), słynnego francuskiego gastronoma i autora „La France gastronomique” (Francja gastronomiczna), wyróżnia się cztery typy francuskiej kuchni:

  • La Haute Cuisine (Kuchnia Wykwintna),
  • La Cuisine Bourgeoise (Kuchnia Burżuazji),
  • La Cuisine Régionale (Kuchnia Regionalna),
  • La Cuisine Improvisée (Kuchnia Improwizowana).

Dziś, po ponad 50 latach te 4 kategorie wciąż są aktualne.
La Haute Cuisine (Kuchnia Wykwintna) jest domeną najwybitniejszych profesjonalistów. Obecnie, określenie to odnosi się do pracy kucharzy wielogwiazdkowych restauracji (według klasyfikacji Michelin). Jest to kuchnia oparta na klasycznych, tradycyjnych daniach francuskich z dużą ilością sosów, warzyw gotowanych tradycyjnie, smażonego mięsa oraz produktów mącznych.
La Nouvelle Cuisine (Kuchnia Nowoczesna) była współczesną interpretacją tego typu kuchni w latach 80. XX w., kiedy to wybitni kucharze przystosowali klasyczne francuskie potrawy do gustów współczesnych, a więc mniejsza ilość masła, śmietany i ciężkich sosów. Dania sporządzone zgodnie z la Nouvelle Cuisine miały za zadanie zaspokoić 5 zmysłów, a przede wszystkim zmysł wzroku.
La Cuisine Improvisée (Kuchnia Improwizowana) to kuchnia wywodząca się z chłopskich tradycji. Podstawowymi składnikami są: szynka, kiełbasa, gulasz i omlet. Według zaleceń tej kuchni przygotowywanie posiłków jest proste i nieskomplikowane, często posiłek składa się z jednego dania.
La Cuisine Bourgeoise (Kuchnia Burżuazji) to prosta kuchnia klasy średniej. Dania przygotowywane według jej zaleceń składają się z produktów danego regionu, a jednocześnie sposób ich podania jest bardzo elegancki. Dużą wagę przykłada się do wyglądu posiłku oraz sposobu przyprawiania potrawy.
Na La Cuisine Régionale (Kuchnia Regionalna) składają się liczne regionalne specjalności, m.in. takie klasyczne dania, jak bouillabaisse (zupa rybna) z Prowansji, coq au vin (kogut w winie) z Burgundii i cassoulet (potrawka z gęsi) z Tuluzy (Południowe Pireneje).

Większość Francuzów zaczyna dzień od dużego kubka kawy z mlekiem i tartine (kromka chleba z masłem i dżemem). Następnym posiłkiem jest obiad, zaczynający się najczęściej zupą i prawie zawsze obejmujący danie mięsne. Dzień kończy obfita kolacja, którą rozpoczyna aperitif: napój alkoholowy, do którego podaje się drobne przekąski, oliwki, paluszki lub słone ciasteczka. Następnym etapem jest zupa oraz ciepła przystawka (np. danie rybne, ślimaki, żabie udka, sosy). Danie główne składa się z mięsa lub dziczyzny z dodatkiem warzyw, następnie podawana jest zielona sałata z sosem vinaigrette, a później półmisek serów. Na deser podawane jest ciasto, owoce, lody lub czekolada, a na zakończenie kawa i nalewki lub likiery ziołowe ułatwiające trawienie.

Spożywanie posiłków w restauracjach to jeden z narodowych sposobów spędzania wolnego czasu. Restauracje bardzo różnią się między sobą. Najprostsze restauracje to niewielkie, rodzinne przedsiębiorstwa, które oferują domowe posiłki i lokalne sery oraz wina podawane w karafkach. Często nazywane są one bistro. Brasseries (piwiarnie) to ruchliwe restauracje oferujące te same posiłki o każdej porze, często do późnej nocy. Nadal pija się tam piwo, ale w niektórych z nich menu jest bardzo bogate. Typowymi daniami są stek pommes frites (stek z frytkami), blanquette de veau (wołowina) oraz mięsa na zimno i sery. Kawiarnie (café) i bary skupiają się głównie wokół skrzyżowań i placów. W tych obiektach do napojów podaje się lekkie posiłki albo tylko sandwicze. Poza miastem można spotkać: auberge (oberża – gdzie serwowane są niedrogie posiłki i napoje), relais de campagne (gospoda, gdzie można zjeść skromny posiłek), relais routier oraz restauroute (restauracje dla kierowców).

Regionalne różnice są bardzo wyraźnie, pielęgnowane i dumnie podkreślane. Na chłodnej północy, gdzie podstawową rolę odgrywa nabiał, to masło, śmietana i sery tworzą podstawę bogatej kuchni. W kierunku południa, orzechy, kasztany i trufle stają się dominującymi składnikami dań, opartych na kaczym i gęsim tłuszczu. Śródziemnomorska natura dostarcza oliwę, czosnek, pomidory i paprykę, a w tamtejszej kuchni widać silne wpływy Hiszpanii i Włoch.

Francja posiada największą w Europie liczbę zarejestrowanych serów (około 400). Sery to jeden z głównych atutów kraju. Wytwarza się je w przeróżnych rozmiarach i kształtach: kwadratowe, walcowate, stożkowate, a nawet w formie serca. Niektóre układa się w wiklinowych koszach (paillons), inne zawija w liście orzecha włoskiego lub kasztana jadalnego. Klasyczne gatunki sera są oznakowane etykietami appellation d’origine contrôlées (kontrolowana nazwa pochodzenia), świadczącymi o wysokiej jakości (podobnie jak wina).

Winnice ciągną się nie tylko wzdłuż dróg w Burgundii i Bordeaux, ale także wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego i Loary. Można je znaleźć w pobliżu niemieckiej granicy, a nawet w samym Paryżu (wzgórze Montmartre). Z każdego punktu Francji odległość do najbliższego miejsca produkującego wino wynosi nie więcej niż 160 km. Wrażenie robi nie tylko ogrom obszarów przeznaczonych pod uprawę winogron, lecz także jakość i różnorodność produkowanych trunków. We Francji można wyróżnić 11 głównych miejsc produkujących wino: okolice miasta Bordeaux (Bordelais), region Szampania (Champagne), region Burgundia (Bourgogne), region Beaujolais, region Alzacja (Alsace), dolina Rodanu (Vallée du Rhône), dolina Loary (Vallée de la Loire), Prowansja (Provence), Langwedocja-Roussillon (Languedoc), Południowy-Zachód (Sud-Ouest) i region Franche-Comté. Na ogół północne winnice specjalizują się w znakomitych winach białych, a na południu powstają wspaniałe wina czerwone. Nazwa wina pochodzi od gatunku winogron, na przykład Chardonnay lub Merlot, ale we Francji dominuje inna tradycja: nazwa wina wiąże się z miejscem jego powstania.
Chociaż szlachetne odmiany winogron bardzo dobrze rosną w całym kraju (wystarczy wymienić trzy najpopularniejsze: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir i Chardonnay), nie wszędzie jest sens je uprawiać. Kwestie związane z lepszymi gatunkami podlegają bardzo surowym przepisom, w myśl których nie wolno wykorzystywać tych winogron w niektórych winach o statusie appellation d’origine contrôlée (kontrolowana nazwa pochodzenia) w regionach, gdzie tradycyjnie uprawia się inne odmiany.
Nie wszyscy Francuzi piją wino do posiłku. W Normandii i Bretanii rolnicy produkują cydr (jabłecznik, czyli napój otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej soku jabłkowego), a na północy, zwłaszcza w pobliżu granicy z Belgią, popularne jest piwo.

Kuchnia Prowansji - Jedzenie w Prowansji ma naturalny, aczkolwiek bogaty smak. Kosztując dań w tym regionie Francji, można od razu zauważyć, że mają one więcej wspólnego z kuchnią włoską i hiszpańską niż francuską. Do wykonania potraw wykorzystuje się duże ilości oliwy z oliwek oraz warzywa i zioła, które porastają wzgórza Prowansji, dzięki czemu dania są lekkostrawne, a zarazem apetyczne. Do najpopularniejszych używanych ziół należą: rozmaryn, bazylia, tymianek, cząber oraz oregano. Ze względu na swoje położenie nad Morzem Śródziemnym, Prowansja od zawsze miała dostęp do świeżych owoców morza, od ostryg i kalmarów po pyszne ryby, homary i małże. Region produkuje także jedne z najlepszych wędlin we Francji, a także kiełbasy i wieprzowinę. Prowansja jest domem dla jednych z najbardziej znanych francuskich potraw, takich jak ratatouille i bouillabaisse.

ZDROWIE

We Francji nie występują zagrożenia sanitarno-epidemiologiczne. Nie są wymagane specjalne szczepienia.

Podstawowy skład apteczki w podróży:

  • Leki stosowane na stałe przez podróżnego (z zapasem na wypadek opóźnienia powrotu z wycieczki);

  • Leki przeciwbiegunkowe i doustne preparaty nawadniające;

  • Leki przeciwbólowe, przeciwgorączkowe oraz łagodzące objawy przeziębienia i zapalenia gardła;

  • Środek do dezynfekcji ran i skaleczeń;

  • Środki pierwszej pomocy i materiały opatrunkowe (plastry, gaziki, bandaże itp.)

  • Inne, w zależności od potrzeb

TERMINY

  • 15-09 - 20-09-2025
Oferta: 2 200,00 zł
1 650,00 EUR
Przelot : 1 950,00 zł

PODOBNE OFERTY

Podróżuj Bezpiecznie