Po śniadaniu zwiedzamy Quito. czeka nas spacer po starówce Quito, wpisanej na listę UNESCO (jako pierwsze miasto na świecie). Udamy się do części miasta, gdzie spacerując wąskimi, brukowanymi uliczkami poczujemy urok XVI-wiecznego Quito. Odwiedzimy Plac Niepodległości, nad którym górują katedra i Pałac Prezydencki. Zatrzymamy się przy słynnym kościele La Compania, którego wnętrze i bogato rzeźbione ołtarze kapiące złotem i zachwycające dekoracjami, zostały odnowione, aby przywrócić im dawną świetność. Przerwa w małej wytwórni czekolady, wszak w Ekwadorze znaleziono najstarsze ślady uprawy kakaowca, a tutejsze owoce uznawane są za najlepsze na świecie. Czekają nas mini warsztaty czekoladowe. Wejdziemy na wieżę kościoła dziękczynnego, by podziwiać widok na miasto. Obiad zjemy w tradycyjnej restauracji usytuowanej w historycznym budynku Pałacu Biskupa, z widokiem na główny plac miasta. Po południu opuścimy Quito, by udać się rodzinnej hacjendy, gdzie spędzimy noc. Czeka nas kolacja w towarzystwie włąscicieli i ciekawe opiwieści o życiu w Ekwadorze.
Po śniadaniu wyruszymy w stronę szmaragdowej laguny Quilotoa, która wypełnia krater wulkanu. Po drodze będziemy mijać liczne wioski Indian Kichua. Trekking nad brzeg laguny, do wnętrza wulkanu. Powrót na górę – dla chętnych konno. Obiad w restauracji prowadzonej przez społeczność indiańską. Późnym popołudniem dotrzemy do otoczonego górami miasteczka Banos, słynącego m.in. ze źródeł termalnych. Zakwaterowanie w jednym z najpiękniejszych hoteli w Ekwadorze. Kolacja
Po śniadaniu relaks w gorących źrodłach. Obiad w restauracji hotelowej. Po południu ruszamy do Otavalo. Zakwaterowanie w hotelu położonym nad jeziorem San Pablo. Czas na relaks. Kolacja z widokiem na jezioro.
Proponowany jacht CORAL 1 lub CORAL II to połączenie klasycznego piękna i dobrego stylu. Spełnia wszystkie standardy, których można oczekiwać od bardzo dobrej klasy jachtu, aby uczynić Państwa rejs wśród zaczarowanych wysp Galapagos nadzwyczajnym przeżyciem.
Każda kabina posiada ciepły drewniany wystrój, wyposażona jest w prywatną łazienkę z prysznicem i ciepłą wodą, sejf, telefon. Dodatkowo oba statki mają dużo miejsca do wypoczynku na pokładzie słonecznym. Posiłki serwowane są w wygodnej jadalni. Do dyspozycji Gości jest również lobby bar.
Powrót na pokład. Obiad. North Seymour, wyspa, którą odwiedzimy po południu to jedno z najciekawszych miejsc archipelagu ze względu na duże kolonie ptaków, które można tam obserwować w okresie lęgowym. Głuptaki niebieskonogie, fregaty w okresie lęgowym, mewy jaskółcze. Przy odrobinie szczęścia można zobaczyć iguany lądowe oraz węże z Galapagos. Powrót na pokład na kolację i nocleg.
Po śniadaniu ruszamy na kolejną poznawczą wycieczkę. Wyspa Santa Fe ma do zaoferowania plaże z białym piaskiem z licznymi koloniami lwów morskich; Podczas trekkingu zobaczymy endemiczny las kaktusów, w którym mieszkają legwany lądowe z Santa Fe (największy gatunek występujący na wyspach). Ponadto wyspa jest siedliskiem wielu gatunków ptaków: jastrzębia z Galapagos, różnorodnych zięb i czterech gatunków przedrzeźniaczy. Można też spotkać węże z Galapagos, szczury ryżowe (jeden z nielicznych endemicznych gryzoni z Galapagos). Podczas wycieczki ok 1,5 godziny trekkingu oraz snorkeling dla chętnych.
Po lunchu dopływamy do dwóch niewielkich wysepek Plaza; północnej i południowej. W północnej części wysepki zobaczymy imponujący las kaktusów, w którym żyją kolorowe legwany lądowe. Na południowej wyspie z kolei będzie okazja spotkać iguanę hybrydową (morsko – lądowa). Ponadto będzie okazja do obserwacji ptaków,
Język urzędowy - Hiszpański jest językiem urzędowym i bez jego znajomości ciężko się porozumieć, szczególnie poza miejscami turystycznymi. Angielski – choć jest obowiązkowy w szkołach od pierwszej klasy – jest językiem zwykle mało zrozumiałym przez lokalną ludność.
W Ekwadorze napięcie wynosi 110V. Typ wtyczki A - 2 cienkie, pionowe bolce, w formie blaszek. Jak na zdjęciu TYP A
Telefony - Uwaga! – komórki w Ekwadorze działają na innej częstotliwości, przed wyjazdem trzeba sprawdzić, czy Państwa telefon będzie pracować.
Numer kierunkowy do Ekwadoru z komórki: +593; z tel. stacjonarnego: 00 593.
Sugerujemy korzystanie z aplikacji What’s Up albo innego komunikatora oraz wyłączenie danych komórkowych, ze względu na opłaty połączeń internetowych o polskich operatorów.
Internet - Na lotnisku można zakupić kartę sim, by mieść stałą łączność z internetem, ograniczona będzie podczas rejsu po Galapagos - KOSZT KARTY TO OK 30 - 40 USD na cały pobyt.
Podstawą pożywienia w Andach są ziemniaki serwowane prawie do każdego dania, również do gęstych zup. Występują w wielu gatunkach i przygotowywane są na różne sposoby. Popularna jest również kukurydza, podawana w całych kolbach na gorąco, prażona lub gotowana. Do potraw dodaje się także ryż, kluski, smażone banany i bulwy juki. Odmiennej kuchni można spróbować w regionach nizinnych, po wschodniej i zachodniej stronie Andów. Wybrzeże obfituje w ryby i owoce morza a potrawy są bardzo zbliżone do peruwiańskich. Ekwador to też bogactwo owoców, począwszy od wszędobylskich bananów w kilku odmianach, przez awokado, mango, ananasy i pomarańcze, a kończąc na egzotycznych jak papaja, marakuja, tamaryndowiec czy naranjilla. Soki z powyższych nie mają sobie równych.
Za miejscowy przysmak uznaje się świnkę morską z rożna (cuy asado), podawaną w całości. Inny przysmak to świńska skóra – na surowo, prażona, smażona, gotowana. Na wybrzeżu najpopularniejsze jest ceviche – marynata z ryb i frutti di mare, w zależności od kucharza albo jako zupa, albo jako danie główne. Zupy można dostać zawsze i wszędzie.
Oferta: | 4 850,00 zł 4 990,00 USD |
PRZELOT: | 5 880,00 zł |