ikona facebook ikona instagram ikona youtube

Boliwia

Kraj niezwykłej różnorodności kulturowej i geograficznej, niezapomniane doświadczenia dla podróżnika
Grupa:
min. 10 os.

17 dniowa podróż do Boliwii prowadzi między Andami, lasami amazońskimi, salarami i piaskową pustynią sprawi, że poczujesz się jak posiadacz siedmiomilowych butów, przemierzający susami całą ziemię. Każdego dnia będziesz zaskakiwany niewiarygodnym zróżnicowaniem przyrodniczym

CO NA CIEBIE CZEKA?

  • Zobaczysz największy salar (solnisko) świata - Uyuni
  • Odwiedzisz legendarne kopalnie srebra w Potosi
  • Zrobisz zakupy na barwnych targach 
  • La Paz - najwyżej położona stolica świata
  • Odwiedzisz miasta widma poszukiwaczy złota i srebra 
  • Majestatyczne Andy, wikunie, alpaki i lamy
  • Lasy deszczowe i bajeczne krajobrazy 
1 dzień
Spotykamy się na lotnisku z pilotem, który przekaże dokumenty podróży. Rozpoczynamy naszą podóż do Santa Cruz, która prowadzić będzie przez jeden z europejskich portów lotniczych i Limę. W Limie skorzystamy z prysznica i hotelu. Następnie dalszy przelot do Santa Cruz, gdzie dotrzemy następnego dnia w godzinach porannych. 
2 dzień

Po odpoczynku i późnym śniadaniu wyruszamy do pobliskiego Ogrodu Botanicznego, gdzie czeka nas spacer pośród bujnej roślinności. Zrelaksujemy się nad wodą, pospacerujemy po wydmach, a w okolicznych tropikalnych lasach będziemy mogli obserwować ptaki, wypatrywać małpy i leniwce. Czas wolny na obiad w restauracji na terenie parku (opcjonalnie)
Po obiedzie kontynuujemy wycieczkę, samochodami terenowymi - ruszamy do Parku Lomas de Arena, słynącego z unikalnego krajobrazu: błękitnych lagun otoczonych piaskowymi wydmami o wysokości do 12 metrów, krajobrazu obejmującego sawannę, las i główną lagunę. Będzie również czas na odrobinę szaleństwa zjeżdżając na deskach po piaszczystych wydmach. Kolację zjemy w restauracji, która słynie z przyrządzania doskonałych steków z lokalnej wołowiny. 

 

3 dzień

Po śniadaniu wyjazd na dwudniową wycieczkę do Parku Amboró, leżącego na pograniczu trzech stref klimatycznych. Wycieczka samochodami terenowymi. Zobaczymy między innymi unikalne okazy gigantycznych paproci drzewiastych. Zamieszkamy w przepięknie położonej lodge, zagubionej w sercu parku, pośród bujnej przyrody i okolicznych lasów. Po obiedzie wybierzemy się na trekking, dla chętnych możliwość kąpieli w naturalnych basenach. Czas relaksu i resetu od cywilizacji bez łaczności internetowej:-). Kolacja pod rozgwieżdżonym niebem. 

 

4 dzień
Wczesne śniadanie. Wyruszamy na trekking jednym ze szlaków w okolicy, do wyboru trekkingi o różnym stopniu trudności, dla leniwych czas na relaks w lodge; będziemy szukać storczyków, ptaków, w tym kolorowych papug ara, kondorów, a także mamy nadzieję zobaczyć małpy lub nawet większe ssaki, które występują w okolicy. Obiad i możliwość kąpieli pod wodospadami. Po południu wracamy do hotelu w Santa Cruz, stolicy wschodniej Boliwii, jednego z najbardziej dynamicznych miast kraju. Kolacja w lokalnej restauracji i nocleg.
5 dzień
Po śniadaniu lecimy do Sucre – oficjalnej stolicy kraju (UNESCO), znanej ze wspaniałej kolonialnej zabudowy. Ukwiecone place i dziedzińce, fantastycznie zachowana architektura, bogate kościoły zachwycą nas podczas spaceru z lokalnym przewodnikiem, który zaciekawi nas swoimi opowieściami. Zobaczymy klasztor Recoleta oraz Casa de Libertad i Muzeum poświęcone wydobyciu kruszców. W trakcie spaceru przerwa na obiad w lokalnej restauracji. Po południu czas wolny na indywidualne spacery, zakupy, zagubienie się w malowniczych uliczkach lub relaks na hotelowym patio. Kolacja we własnym zakresie. 
6 dzień
Po śniadaniu przejazd do Tarabuco, gdzie co niedzielę odbywa się najbarwniejszy targ Ameryki Południowej. Indianie przybywają tutaj, by sprzedać przede wszystkim tekstylia. Czas na zakupy i spacery po niezwykle autentycznym, lokalnym targu. Feria barw lokalnych strojów. Obiad zjemy u miejscowej rodziny. Przejazd na spotkanie ze społecznością lokalną, która opowie nam o swoich zwyczajach. Powrót do Sucre. Kolacja w loklanej restauracji. Nocleg
7 dzień
Po śniadaniu pojedziemy malowniczą trasą do Potosi. Droga prowadzi przez Andy. Po dotarciu czeka nas zwiedzanie miasta  (UNESCO), uznanego za jedno z najpiękniejszych miast Ameryki Południowej, które w okresie gorączki srebra stanowiło centrum napędzające gospodarkę kolonialnego imperium. Obiad zjemy w lokalnej restauracji. Po południu zwiedzimy niezwykle ciekawą mennicę Casa de la Moneda oraz klasztor św. Teresy, w którym wgłębimy się w losy kobiet epoki kolonialnej. Kolację zjemy w restauracji lokalnej. 
8 dzień

Po śniadaniu czeka nas niezwykła, lae również bardzo poruszająca przygoda, a raczej doświadczenie wejścia do wnętrza srebrnej góry i poznania historii wydobycia srebra w słynnych kopalniach Potosi (zależnie od warunków, możliwości i pozwoleń oraz bezpieczeństwa). Obiad w lokalnej restauracji. Po południu ruszamy w stronę Uyuni, przejedziemy przez pasmo Cordillera de los Frailes. Po drodze zatrzymamy się w Pulacayo, opuszczonym miasteczku, które w XVII i XVIII wieku było drugą kopalnią srebra w regionie. Kolacja i nocleg w Uyuni.

9 dzień
Po śniadaniu rozpoczynamy niezapomniany etap wyprawy (samochody terenowe)  – pustynia solna, majestatyczne Andy i kolorowe laguny. Na początek przystanek na starej stacji kolejowej, gdzie odwiedzimy cmentarz lokomotyw. To niezwykle wdzięczne miejsce do zrobienia instagramowych "fotek". Następnie wyruszmay na południe, pojdziemy pośród zjawiskowych krajobrazów i kolorowych lagun. Obiad zjemy w miasteczku San Cristobal. Przekroczymy rzekę Rio Grande i wjedziemy w region, gdzie przy odrobinie szczęścia obserwować można wikunie. Zamieszkują tu także rzadkie nandu, czyli kuzyni strusia. Przyjazd do Villamar. Kolacja i nocleg
* (Podróż odbywa się samochodami terenowymi, wiele dróg to bite drogi bez asfaltu)
10 dzień
Po śniadaniu czeka nas dalsze droga do laguny o czerwonym zabarwieniu. Dzieje się to dzięki planktonowi, który pod wpływem promieni słonecznych nabiera tej właśnie barwy, tworząc zjawiskowy krajobraz. Miejsce o bajkowym krajobrazie. Obserwacja flamingow, a następnie przejazd w stronę gejzerów. Zaobserwujemy erupcje siarki i pary z krateru wulkanu, jeśli czas pozwoli będzie okazja zażycia kąpieli termalnych, które znajdują się w pobliżu. Po relaksie wyruszymy bezdrożami w stronę pustyni Dali, która zyskała nazwę ze względu na fantazyjne naturalne kształty, które przypominają obrazy katalońskiego artysty. Na wysokości powyżej 5000 metrów n.p.m. podziwiać będziemy laguny – Białą i Zieloną, która przy powiewie wiatru nabiera szmaragdowych odcieni. Po drodze obiad w formie pikniku. Przejazd do hotelu na kolację i nocleg.
* (Podróż odbywa się samochodami terenowymi, wiele dróg to bite drogi bez asfaltu)
11 dzień
Po wczesnym śniadaniu udamy się w stronę granicy z Chile. Przejazd „Drogą Kruszców”, z lagunami zamieszkanymi przez czerwone flamingi. Widok na czynny wulkan Ollague o wys. 5865 m n.p.m., gdzie znajdują się bogate złoża siarki, będący jedną z najwyższych kopalni na świecie. U podnóża wulkanu Tomasami (5900 m n.p.m) będziemy podziwiać kolejną lagunę. Po drodze zjemy obiad w formie pikniku. Wyruszymy w dorgę powrotną do hotelu w Uyuni na kolację i nocleg. 
* (Podróż odbywa się samochodami terenowymi, wiele dróg to bite drogi bez asfaltu)
12 dzień

Śniadanie, przejazd do Colchani, gdzie zobaczymy sposoby pozyskiwania soli przez miejscową ludność.
Samochodami terenowymi ruszamy w kierunku Salaru Uyuni (3650 m n.p.m.), będącego największą pustynią solną świata. To zdecydowanie jeden z przyrodniczych cudów kontynentu, zwłaszcza gdy solnisko pokryte jest wodą i tworzy taflę lusta bez horyzontu. To widok, który na zawsze zostaje w pamięci. Jeśli warunki pozwolą, to udamy się w stronę wyspy Incahuasi, porośniętej liczącymi sobie po kilkaset lat kaktusami. (w okresie gdy pustynia solna pokryta jest wodą, są wpowadzane ograniczenia w dojazdach). W trakcie ekslporacji salaru zjemy obiad w formie pikniku. Na zakończenie podziwiać będziemy zjawiskowy wręcz zachód słońca. Kolacja i nocleg w hotelu solnym. Wieczorem dla chętnych, opcjonalnie możliwość wyjazdu na obserwację rozgwieżdżonego nieba (w zależności o warunków atmosferycznych).

 

 

13 dzień
Po śniadaniu przejazd na lotnisko w Uyuni i następnie błyskawiczny przelot do La Paz. Z lotniska udajemy się do El Alto, fenomenu Ameryki Południowej, miasta, które powstało na przestrzeni kilku ostatnich dekad. Obiad zjemy w jednym z najmodniejszych barów, założonych prze młodych ludzi, którzy sukces miejsca osiągnęli dzięki mediom społecznościowym. El Alto poznawać będziemy w dosyć charakterystyczny sposób, czyli za pomocą kolejki linowej, pełniącej funkcję komunikacji miejskiej. Późnym popołudniem, na terenie El Alto czeka nas niezwykłe doświadczenie udziału w Wrestling Cholitas, czyli walce indiańskich kobiet Cholitas w ringu. To co jest ciekawe występują one tam w tradycyjnych strojach, a sama walka jest wyrazem ich emancypacji. Przejazd do centrum La Paz, do hotelu. Na kolację wyjdziemy do jednej z najmodniejszych restauracji miasta.
14 dzień
Po śniadaniu dla chętnych i wprawionych w rowerowych eskapadach opcjonalny  przejazd słynną trasą rowerową Drogą Śmierci. To jedna z najsłynniejszych tras rowerowych świata, ale tylko dla tych, którzy na dwóch kółkach czują się pewnie. Trasa liczy ok 60 km, czego ok 40 km prowadzi szutrową drogą, ponad urwiskami. Rozpoczyna się wysoko w Andach, ponad 4000 m n.p.m., ciągnie się przez kilka stref klimatycznych, by zakończyć się na wysokości ok 1500 m n.p.m. w lesie deszczowym. Dla pozostałych Uczestników czas wolny lub opcjonalna wycieczka do Coroico, lasu deszczowego na pograniczu Andów i dżungli. Powrót do hotelu w La Paz. Kolacja i nocleg.
15 dzień
Po śniadaniu odkrywamy La Paz, które jest jednym z najbardziej widowiskowo położonych miast świata, na wys. ponad 3000 m n.p.m., wśród majestatycznych szczytów Andów. Przejedziemy do Doliny Księżycowej, gdzie zobaczymy wapienne formacje, wyrzeźbione przez wiatr i wodę. Obiad w formie pikniku, podczas którego spróbujemy słynnych pierogów salteñas. Zwiedzimy kolonialne centrum miasta, m.in. „Targ Czarownic”, możliwość zakupienia amuletów. Odwiedzimy złotem kapiący barokowy kościół śwl Franciszka. Kolacja pożegnalna i nocleg.
16 dzień
Nad ranem transfer na lotnisko i przelot do Limy. Przejazd do centrum na śniadanie, krótkie zwiedzanie starówki, obiad nad oceanem w restauracji serwującej ryby i owoce morza. Przejazd na lotnisko.Odprawiamy się na powrotny lot do Europy.  
 
17 dzień
Powrót do kraju. Czas na dzielenie się wrażeniami ze wspaniałej boliwijskiej wyprawy. 

Boliwia

Grupa:
min. 10 os.

CO W CENIE, A CO NIE?

To masz w cenie

  • bilet lotniczy na trasie Warszawa –  Lima – Santa Cruz – La Paz – Lima – Warszawa wraz z opłatami lotniskowymi
  • bilety lotnicze na trasie Santa Cruz - Sucre; Uyuni - La Paz 
  • transport autobusem lub minibusem, samochodami terenowymi zgodnie z programem
  • zakwaterowanie w hotelach  4* położonych w centrum miast oraz lodge pośród natury w pokojach 2-os; dopłata do pokoju 1 os. 980 USD/os
  • zakwaterowanie na wypoczynek podczas międzylądowania w Limie
  • pyszne i zdrowe śniadania (Ś)
  • obiady (O) i kolacje (K) w lokalnych restauracjach, kuchnia lokalna, zgodnie z programem 
  • woda do posiłków 
  • bogaty program zwiedzania i wszystkie opisane atrakcje i wycieczki
  • bilety wstępu do parków narodowych oraz zwiedzanych obiektów 
  • wycieczkę po Limie
  • opiekę licencjonowanego, polskojęzycznego pilota, który zadba o atmosferę, każdy szczegół realizacji podrózy
  • opiekę lokalnych przewodników, którzy z pasją przedstawią odwiedzany region
  • ubezpieczenie Kl, NNW i bagażu (obejmuje choroby przelwkłe oraz wysokości) 
  • zestawy słuchawkowe podczas zwiedzania 
  • aplikację
  • obowiązkowe opłaty TFG i TFP

Tego nie masz w cenie

  • wyprawy rowerowej 
  • innych opłat niż wymienione powyżej
  • posiłków, które nie są ujęte w opisie
  • napiwków
  • napoi do posiłków oraz wydatków natury osobistej

To możesz dokupić

  • dopłatę do pokoju jednoosobowego
  • wyprawę rowerową na trasie Drogi Śmierci
  • dopłatę do klasy premium lub biznes na trasie międzynarodowej
  • ubezpieczenie od kosztów rezygnacji

PAKIET ZAWIERA

Przelot
PRZELOT
Transport
TRANSPORT
Posiłki
POSIŁKI
Zakwaterowanie
ZAKWATEROWANIE
Ubezpieczenia
UBEZPIECZENIA
Opieka Pilota
OPIEKA PILOTA
Rowery
ROWERY

WARTO PRZECZYTAĆ

  • Program jest oparty na dobranych przez nas świadczeniach, restauracjach oraz atrakcjach. Przywiązujemy ogromną uwagę do Twojego komfortu i atmosfery podróżowania.
  • Ś - śniadania, O - obiady, K - kolacje
  • Hotele położone są w centrum miasta, w pobliżu najwazniejszych atrakcji. Jeśli nocujemy poza miastem, to zwykle w malowniczym, położonym pośród natury miejscu. 
  • Stawiamy na lokalną kuchnię, na obiady i kolacje wybieramy się do lokalnych, sprawdzonych przez nas restauracji 
  • Stawiamy na małe, kameralne grupy, wyprawa do Boliwii będzie liczyć maksymalnie 14 Uczestników.
  • Preferujemy kameralną atmosferę, unikamy tłumów, stosujemy się do zasad bezpieczeństwa.
  • Istnieje możliwość organizacji powyższego programu lub podobnego, dopasowanego do Twoich potrzeb, dla Twojej rodziny, grupy znajomych; własnym lub zorganizowanym transportem, w dobranym do potrzeb terminie. Skontaktuj się z nami.
  • Może się zdarzyć, że zmienimy kolejność programu jeśli nie pozwolą na realizację warunki atmosferyczne lub będą miały miejsce zdarzenia, na które nie mamy wpływu.

BOLIWIA PRZED WYJAZDEM

PODSTAWOWE INFORMACJE

Stolica: Sucre (konstytucyjna), La Paz (siedziba rządu)

Język: Hiszpański (język urzędowy), a także 36 języków rdzennych, w tym keczua, ajmara i guarani

Waluta: Boliviano (BOB)

Religia: Chrześcijaństwo (głównie katolicyzm)

Powierzchnia: 1,098,581 km²

Ludność: Około 12 milionów (2023)

 

CZY POTRZEBUJĘ WIZĘ DO BOLIWII?

Polscy turyści udający się do Boliwii są zwolnieni z obowiązku wizowego w przypadku pobytu do 90 dni. Paszport powinien być ważny co najmniej 6 miesięcy od daty wjazdu.

NA CO SIĘ ZASZCZEPIĆ?
Przed podróżą do Boliwii zaleca się zaszczepienie przeciwko następującym chorobom:
  1. Żółta febra – Obowiązkowe w przypadku podróży do regionów endemicznych, takich jak Amazonia.
  2. Wirusowe zapalenie wątroby typu A – Zalecane dla wszystkich podróżnych.
  3. Wirusowe zapalenie wątroby typu B – Szczególnie ważne, jeśli planuje się dłuższy pobyt lub bliski kontakt z lokalną ludnością.
  4. Dur brzuszny – Zalecane, szczególnie jeśli planuje się spożywanie żywności lub napojów poza głównymi centrami turystycznymi.
  5. Wścieklizna – Zalecane dla podróżnych, którzy mogą mieć kontakt ze zwierzętami, zwłaszcza w obszarach wiejskich lub dzikich.
  6. Błonica, tężec i krztusiec (DTP) – Regularne szczepienia, które warto odświeżyć.
  7. Odra, świnka, różyczka (MMR) – Regularne szczepienia, które warto odświeżyć.
Dodatkowo, warto skonsultować się z lekarzem przed podróżą, aby uzyskać aktualne zalecenia dotyczące szczepień oraz innych środków ochrony zdrowia, takich jak profilaktyka przeciw malarii w zależności od regionu, który planujesz odwiedzić.
ELEKTRYCZNOŚĆ

Napięcie sieciowe w gniazdkach w Boliwii wynosi 115 & 220 & 230 V.
Częstotliwość napięcia w sieci elektroenergetycznej w Boliwii wynosi 50 Hz.

Wtyczki, jakie się używa w Boliwii to:

wtyczka - a
wtyczka - c


 

 

DOSTĘP DO INTERNETU
W większości hoteli jest bezpłatny dostęp do internetu. Są miejsca, jak Andy, Park Amboro z ograniczonym dostępem do internetu. Na miejscu można zakupić kartę lokalnego operatora. 
CO W TRAWIE PISZCZY?

Ludność

Boliwijczycy to bardzo zamknięta grupa społeczna. Słyną ze swojej narodowej dumy i kultywowania tradycji przed-kolonialnych. Uważają, że ich kraj jest sercem Ameryki Południowej. Jednym z bardzo wyraźnych obecnie w Boliwii trendów społecznych jest powrót do tradycji. Na ulicach bardzo często widuje się cholity, czyli Boliwijki, ubrane w tradycyjne stroje, których wygląd zależy od regionu. Coraz powszechniejsze w miastach stają się języki quechua i aymara. Społeczeństwo boliwijskie do tej pory jest silnie podzielone na Indian, którzy stanowią większość niższej i biedniejszej klasy oraz Kreoli, potomków Europejczyków, którzy są bogatszą częścią społeczeństwa, zamieszkującą miasta. 80% Boliwijczyków jest katolikami, 19% protestantami, 1% praktykuje inne wyznania. Kościół znajdziemy prawie w każdym małym miasteczku. Obok religii katolickiej w Boliwii stale funkcjonują wyznania synkretyczne lub pogańskie. Wszechobecna jest bogini ziemi Pacha Mama – w każdy pierwszy piątek miesiąca przed domami, sklepami i restauracjami tlą się węgle na jej cześć.
ZAKUPY

Urzędy pracują od 8.30 do 16.30, a sklepy otwarte są na ogół w godz. 10.00–13.00 i 15.00–19.00.

SMAKI BOLIWII

Kuchnia boliwijska to fascynująca mieszanka smaków, aromatów i tradycji, które odzwierciedlają bogactwo kulturowe tego różnorodnego kraju. Znajdująca się w sercu Ameryki Południowej, Boliwia oferuje kulinarną podróż przez różnorodne regiony geograficzne, od Andów po Amazonię, co przekłada się na niezwykłą różnorodność potraw i składników.

W boliwijskiej kuchni znajdziemy wpływy indiańskie, hiszpańskie oraz afrykańskie, które splatają się w niezwykły sposób, tworząc wyjątkowe dania i przekąski. Podstawą wielu potraw są lokalnie uprawiane składniki, takie jak quinoa, ziemniaki, kukurydza czy jadalne korzenie, które od wieków stanowiły podstawę diet boliwijskich ludów indiańskich.

Od tradycyjnych dań, takich jak salteñas (pikantne pierogi) i sopa de mani (zupa z orzeszków ziemnych), po popularne przekąski, jak humintas (placki kukurydziane) i api (gorący napój na bazie fioletowego kukurydzy), kuchnia Boliwii zachwyca różnorodnością smaków i tekstur.

Wpływ hiszpański widoczny jest w potrawach mięsnych, takich jak pique a lo macho (pikantne mięso z sosem) i anticuchos (szaszłyki z mięsa wołowego lub drobiowego), które są często serwowane z tradycyjnymi przyprawami i sałatkami.

Kuchnia boliwijska to nie tylko jedzenie, to również sztuka, która odzwierciedla historię, kulturę i zróżnicowane krajobrazy tego fascynującego kraju. Od smaków Andów po smaki Ameryki Południowej, kuchnia Boliwii zaprasza do odkrywania niezwykłych doznań kulinarnej podróży.
ZDROWIE, NA WYSOKOŚCIACH
W większych miastach turyści mogą korzystać z ogólnie dostępnej pomocy i opieki lekarskiej, nie zawsze jednak jest ona na wysokim poziomie. Pić należy jedynie butelkowaną wodę mineralną! Unikać napojów z lodem. Owoce i warzywa należy koniecznie umyć dokładnie przed spożyciem! Dobrze zaopatrzyć się przed wyjazdem w leki łagodzące skutki zmiany flory bakteryjnej – czyli leki na problemy żołądkowe. Ponieważ znaczna część Boliwii leży na obszarze wysokogórskim (np. stolica La Paz na wysokości ok. 4000 m n.p.m.), trzeba się liczyć z możliwością wystąpienia objawów choroby wysokościowej (soroche), takich jak bóle głowy, jamy brzusznej i torsje. Objawy te na ogół ustają po mniej więcej dobie, jednakże osoby cierpiące na choroby układu krążenia powinny skonsultować się z lekarzem przed podjęciem podróży. By uniknąć efektu soroche lub przynajmniej go złagodzić, należy przestrzegać odpowiedniej diety (posiłki lekkostrawne, bez mięsa, mleka i alkoholu w przeddzień i w pierwszych dniach pobytu w rejonie wysokogórskim. Nie należy pić wody nieprzegotowanej, drinków z lodem niepewnego pochodzenia, nieumytych warzyw i owoców.
 
NA JAKICH WYSOKOŚCIACH BĘDZIEMY?
  • Sucre: Maximum: 2790 m n.p.m. (4 dzień w Boliwii)

  • Potosí: Maximum: 4090 m n.p.m.

  • Pustynia Solna w Uyuni: Maximum: 3600 m n.p.m.

  • Kolorowe laguny w Uyuni : Maximum: 4,990 m n.p.m.

  • La Paz: 3630 m n.p.m.

  • Lomas de Arena okolice Santa Cruz 430 m n.p.m. (1 dzień w Boliwii)

  • Park Amboro 320 m.n.p.m (2,3 dzień w Boliwii)   

  • Tarabuco - 3284 m n.p.m.

  • Colchani Uyuni 3670 m n.p.m.

  • Pusynia Siloli 4100 m n.p.m.

  • Gejzery 4850 m n.p.m.

  • Coroico 1620 m n.p.m.

  • Kanion Palca (okolice la Paz) 3460 m n.p.m.

POGODA
Najlepszym okresem na wyjazd do Boliwii jest końcówka pory deszczowej i pora sucha, między lutym, marcem a październikiem. Podróż w lutym i marcu pozwala na podziwianie jedynego w swoim rodzaju spektaklu natury, jakim jest pokryty wodą Salar Uyuni. Podczas zimy południowej, od maja do września, pogoda jest szczególnie przyjemna w całym kraju, co pozwala na niezapomnianą podróż. Ponieważ kraj znajduje się pod równikiem, pory roku są odwrotne w porównaniu z Europą.
SZCZĘŚLIWI CZASU NIE LICZĄ
Strefa czasowa: UTC -4

POGODA

Najlepszym okresem na wyjazd do Boliwii jest końcówka pory deszczowej oraz pora sucha, między lutym, marcem a październikiem. Luty i marzec pozwala na podziwianie jedynego w swoim rodzaju spektaklu natury jakim jest Salar Uyuni pokryty wodą.

PODOBNE OFERTY

Podróżuj Bezpiecznie